Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:854858
 
Vērtējums:
Publicēts: 01.12.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kas ir eiro?

Eiro ir Eiropas savienības(ES) vienotā valoda, kas bezskaidras naudas veidā tika ieviesta 1999. gada 1. janvārī Ekonomikas un monetārajā savienībā(EMS) jeb eiro zonas valstīs. Patlaban eiro zonā atrodas 12 no 15ES dalības valstīm- Austrija, Beļģija, Francija, Īrija, Itālija, Luksemburga, Nīderlande, Portugāle, Somija, Spānija un Vācija. Šajās valstīs 1999. gada 1. janvārī neatgriezeniski tika fiksēti nacionālo valūtu kursi pret eiro un paralēli nacionālajām valūtām bezskaidras naudas veidā sāka lietot eiro. 2002. gadā 1. janvārī sāka ieviest apgrozībā eiro naudas zīmes, kas jāizdara līdz 2002. gada 1. jūlijam. Naudas zīmju apmaiņas periods var tikt saīsināts.
Trīs valstis- Dānija, Lielbritānija un Zviedrija- no eiro ieviešanas iespējas pagaidām atteikušās, bet Grieķija līdz 2001. gada 1. janvārim plānoja izpildīt ekonomiskos nosacījumus, lai pievienotos citām eiro zonas valstīm.



Svarīgākie datumi eiro ieviešanai

1957. gadā 25. martā tika parakstīts Romas līgums, kas noteica Eiropas Ekonomiskās kopienas dibināšanu.

1992. gadā Mārstrihtā tika parakstīts līgums, kas apvienoja Eiropas Ekonomiskās kopienas ekonomikas politiku ar citām sadarbības sfērām un, sākot ar 1993. gada 1. janvāri, sāka funkcionēt ES. Par vienu no būtiskākajām Māstrihtas līguma prasībām kļuva EMS izveide.

1991. gada 1. janvāris
Šajā dienā sākās svarīgākais posms ceļā uz eiro ieviešanu: savu darbu- monetārās politikas īstenošanu- sāka Eiropas Centrālā banka. Grāmatvedības uzskaite uzņēmumos, banku un kredītkaršu maksājumi, kā arī vairākas citas operācijas, t.sk. darījumi ar nekustamo īpašumu ķīlām, turpmāk notiek tikai jaunajā valūtā.

2002. gada 1. janvāris
2002. gada 1. janvāris- vēsturisks datums 300 miljoniem cilvēku Eiropā, jo šajā dienā 12 Eiropas valstīs apgrozībā nonāca eiro banknotes un monētas. Eiro banknotes un monētas bez ierobežojumiem izmanto jebkurā eiro zonas valstī.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties