Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:512469
 
Vērtējums:
Publicēts: 21.09.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Demokrātijas jēdziens nāk no Grieķijas, klas nozīmē „cilvēku valdīšana”. Antīkās Grieķijas demokrātija spilgti atšķinās no mūsdienu demokrātijas, tas ir izskaidrojams ar to, ka grieķiem nebija uzskatu par indivīdu tiesībām demokrātijas ietvaros. Atšķirībā no mūsdienu demokrātijas Grieķijas demokrātijas balstījās uz minoritātes tiesībām piedalīties vadīšanā. Grieķu filozofi uzskatīja demokrātiju par negatīvi pārvaldes formu, ko uzskatīja, ka tā ir nabago valdīšana. Demokrātijas jēdziens, kuram piemīt jau mūsdienu nokrāsa nāca klājā tikai 19.gs., kad demokrātiskā sistēma bija raksturota kā pārstāvnieciskās valdības vadīšana, kurā tās pārstāvji tiek ievēlēti brīvo vēlēšanu rezultātā, vēlēšanu tiesības tika piešķirtas vīriešiem. Tā Apvienotajās Valstīs vēlēšanu tiesības tika piešķirtas 1820.gadā, savukārt Francijā – 1848.gadā, Lielbritānijā – 1867.gadā. Demokrātija ir salīdzināmi jauns jēdziens, tā, demokrātijā tika stingri nostiprināt 30 valstīs no 180. Eiropā demokrātija tika nodibināta tādās valstīs kā Somijā, Vācijā, Norvēģijā, Dānijā, Islandē, Lielbritānijā, Īrijā, Holandē, Beļģijā, Francijā, Spānijā u.c., savukārt Āzijā – Turcijā, Izraēlā, Indijā, Šrilankā, Japānā. Ir jāuzsver, ka pasaulē pastāv arī tādas valstī, kurās demokrātijas ir ne tika pieredzējušas (Polija, Ungārija, Čehija, Slovākija, Filipīnas), kā arī tādas valstis, kuras ir daļēji demokrātiskas, proti, Malaizija, Kipra, Nikaragva. Pastāv arī tāda valstu kategorija, kurā demokrātija būs nostiprināta pēc gadsimta, proti Baltijas valstis, Krievija, Ukraina, Slovēnija, Dienvidāfrika.
20.gs. veidojot demokrātijas definējumu, varēja pamanīt 2 veidu neskaidrības. Pirmkārt, ka demokrātija tiks attiecināta ne tikai kā uz valdības sistēmu, bet arī uz sociālām attiecībām. Tā sociālā demokrātija ir politiskā ideoloģija, kas aizstāv sociālo ekonomiku un sociālu politiku, kurai ir jābūt īstenotai sabiedrībai, kura pastāv demokrātiskās institūcijas. Industriālā demokrātija nozīmē strādnieku kontroles formu industriālās iekārtas ietvaros.
„Tautas demokrātijas” jēdziens ir maldināms. Tas ir izskaidrojams ar to, ka otrā Pasaules kara laikā demokrātijas ideja bija ļoti izplatīta un neviena valsts negribēja atzīt, ka tās iekārta ir nedemokrātiska. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1143397
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties