Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:760202
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Dailes teātris (DT) tika atklāts 1920. gada 19. novembrīar Raiņa „Induļa un Ārijas” izrādi Amatnieku palīdzības biedrības telpās Lāčplēša (toreiz Romanova) ielā 25, kur pirms tam bija darbojies nu jau vairākus gadus slēgtais Rīgas Jaunais teātris. Ideja dibināt Rīgā jaunu teātri, atšķirīgu no pastāvošajiem t.s. naturālpsiholoģiskā novirziena teātriem, inteliģences vidū brieda jau labu laiku, līdz domubiedri grāmatizdevējs Ansis Gulbis, dzejnieki Rainis un Aspazija, inteliģences aprindās plaši pazīstamais bijušais Jaunā Rīgas teātra aktieris Eduards Smiļģis u.c. apvienojās “Raiņa klubā”, un radās iespēja atklāt savu – Dailes teātri. Teātra oficiālais nosaukums līdz 1935. gadam ir “Raiņa un Aspazijas Tautas nama Dailes teātris”. Teātra vadību uzņēmās Eduards Smiļģis, aktieru ansambļa meistarības izkopšanai un vienota stila veidošanai jau no paša sākuma tika ieviesta t.s. konsulārā sistēma, piesaistot teātrim spēcīgus teātra mākslas un glezniecības, plastikas-ritmikas konsultantus, kamersaspēļu vadītāju, mūzikas un izrunas konsultantus. Lai izaudzinātu teātra ievirzei atbilstošus aktierus, jau 1924. gadā nodibināta aktieru studija, kuras audzēkņi tika ieskaitīti aktieru ansamblī. DT pastāvēšanas laikā mācības beigušas nu jau astoņas aktieru studijas.

Teātra repertuārā jau kopš pirmsākumiem bijusi gan pasaules lielā dramaturģija - Raiņa, Šekspīra, Šillera, Ibsena darbi, gan tā laika talantīgāko autoru lugu uzvedumi.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1172635
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties