Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:697101
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.12.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1.Cilvēktiesību (turpmāk CT) pirmsākumi un avoti
Senākie CT avoti satopami antīkā laikmetā piem Vēdas, Babilionijas Hamurapi kodekss, Bībele, Korāns. Piem “Vecā derībā” tiesības uz dzīvību – “Tev nebūs nokaut”. Pirmie demokrātisko ideju principi meklējami sengrieķu un romiešu darbos. Griķu filozofi izvirzīja ideju par visu cilvēku vienlīdzību, taču tikai brīvajiem cilvēkiem bija politiskās un pilsoniskās tiesības. 1215.g.Anglijas “Lielā brīvības Harta”- ierobežoja karaļa varu, bet bija attiecināta tikai uz aristokrātiem.
Konkrētāk cilvēktiesību pirmsākumi sākas ar jaunajiem laikiem 17. – 18.gs. Parādījās dabisko tiesību skola. Pirmās cilvēktiesības – (Dž.Loks) tiesības uz dzīvību, brīvību, īpašumu. Tomass Hobss un viņa darba “Leviatāns” – teorija tāda ka visi ir brīvi, vienlīdzīgi un tas balstās uz dabiskiem likumiem. 17.gs. “Angļu tiesību harta” – visas trīs pamattiesības un aizliegti nežēlīgi sodi, pārmērīgas soda naudas. 18.gs ASV neatkarības deklarācija (arī Loka trīs pamattiesības); 18.gs Francijā pirmā cilvēktiesību deklarācija; Konvencija par verdzības aizliegumu pieņemta pirms pirmā pasaules kara.

2.Nonīmīgākie dokumenti CT attīstībā.
Starptautiskie cilvēka pamattiesību standarti noteikti Vispārējā cilvēktiesību deklarācijā, ko ANO Ģenerālā asambleja pieņēma 10.12.1948. un kura atzīta par juridiski saistošu Latvijā ar 04.05.1990. deklarāciju, un Eiropas cilvēktiesību konvencijā, ko Eiropas padome pieņēma 04.12.1950. un Latvijā MK akceptēja 17.01.1995. Šie tiesību akti nosaka cilvēktiesību pamatus. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1113516
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties