Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:243099
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.03.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ro­mas im­pē­ri­jas man­ti­nie­ce...Starp Rie­tum­ei­ro­pu un Is­la­ma pa­sau­li at­ra­dās Bi­zan­ti­jas im­pē­ri­ja. 395. ga­dā Ro­mas im­pē­ri­ja sa­da­lī­jās di­vās da­ļās: Rie­tum­ro­mā – Aus­trum­ro­mā. Aus­trum­ro­mas gal­vas­pil­sē­ta bi­ja Kon­stan­ti­no­po­le. 330. ga­dā to ma­zas grie­ķu pil­sē­ti­ņas Bi­zan­ti­jas vie­tā bi­ja uz­cē­lis Ro­mas im­pe­ra­tors Kon­stan­tīns Lie­lais. No šīs pil­sē­ti­ņas no­sau­ku­ma sa­vu vār­du ie­gu­va vi­sa Bi­zan­ti­jas liel­valsts. Rie­tum­ro­mas kri­ša­na 476. ga­dā pa­da­rī­ja Aus­trum­ro­mu par Se­nās Ro­mas man­ti­nie­ci.
Aus­trum­ro­ma pār­va­rē­ja Lie­lo tau­tu stai­gā­ša­nu un at­vai­rī­ja bar­ba­ru spie­die­nu. Bi­zan­ti­jas ka­ra­spē­ka sa­stā­vu gal­ve­no­kārt vei­do­ja vie­tē­jie ie­dzī­vo­tā­ji un da­ži sveš­zem­ju al­got­ņi. Aus­trum­ro­ma at­ra­dās sā­ņus no gal­ve­na­jiem ģer­mā­ņu cil­šu pār­vie­to­ša­nās vir­zie­niem. Gan saim­nie­cis­kā, gan po­li­tis­kā zi­ņā Aus­trum­ro­ma bi­ja spē­cī­gā­ka par Rie­tum­ro­mu. Aus­trum­ro­mā val­dnie­ki bi­ja spē­cī­gā­kas per­so­nī­bas un gud­rā­ki valsts­vī­ri ne­kā Rie­tum­ro­mā. Uz Rie­tum­ro­mas dru­pām iz­vei­do­ju­šos bar­ba­ru val­stu ka­ra­ļi iz­ju­ta lie­lu bi­jī­bu pret Aus­trum­ro­mu.
Da­bas ap­stāk­ļi un saim­nie­cī­ba... Bi­zan­ti­ja at­ra­dās trīs pa­sau­les da­ļās: Ei­ro­pā, Āf­ri­kā un Āzi­jā. Valsts va­re­nī­bas lai­kā tās ro­be­žas snie­dzās no Do­na­vas upes – Nī­las krā­cēm, no Eif­ra­tas upes – Ad­ri­jas un Jo­ni­jas jū­rām. Bi­zan­ti­jā bi­ja gan aug­lī­gas ie­le­jas, gan sau­sas ste­pes, gan kal­ni ar de­rī­ga­jiem iz­rak­te­ņiem, gan pla­ši me­ži, gan ēr­tas os­tas.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1178238
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties