Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:162119
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kā jau mēs zinām, tad, lai gūtu veselīgu dzīves veidu, veselīgs uzturs ir viens no galvenajiem priekšnoteikumiem. Jo organisms ir sarežģīts mehānisms, kurš ir jāapgādā ar tam nepieciešamajām vielām, tas ir nepieciešams ikvienam dzīvam organismam, lai uzturētu dzīvības procesus. Uzturs ir organisma enerģijas avots, kas nodrošina fizisko aktivitāti un organisma iekšējo orgānu funkcijas. Tāpat uzturam ir jābūt pilnvērtīgām, tas ir jāuzņem pilnvērtīgā daudzumā, veidā un laikā. Manuprāt, šos četrus priekšnoteikumus izpilda ļoti mazs cilvēku daudzums, un bieži viņi pat to neapzinās. Mūsdienās barības vielas tiek sadalītas sīkāk- ogļhidrātiem, olbaltumvielām, taukiem, mikroelementiem, vitamīniem, ūdens un šķiedrvielām, un katra no tām ir ļoti svarīga pilnvērtīgai organisma darbībai, bet jāatceras tas, ka, piemēram, uzturs nedrīkst sastāvēt no ogļhidrātiem vien, ir jāievēro uzturvielu proporcijas, tā lai to varētu saukt par veselīgu uzturu.
Pēc skolā iegūtajām zināšanām mēs zinām, ka ogļhidrāti ir veselīga uztura pamats, ogļhidrāti veido 50-55% dienas uztura enerģētiskās vērtības. Ogļhidrātus mēs organismā uzņemam barības veidā, tie atrodas:
graudos un to izstrādājumos – milti, putraimi, makaroni, kukurūza;
augļos un ogās, tai skaitā, žāvēti augļi un augļu sulas;
šķidros piena produktos – piens, kefīrs, paniņas, rūgušpiens, jogurts;
daļā dārzeņu – kartupeļi, bietes;
saldumos un citos produktos, kurus gatavojot pielietots cukurs.
Ar barību uzņemtie ogļhidrāti kuņģa zarnu traktā tiek sašķelti par vienkāršajiem cukuriem jeb monosaharīdiem - glikozi, fruktozi un galaktozi. Tie savukārt no tievām zarnām uzsūcas asinīs un ir galvenais šūnu enerģijas avots. Cilvēka organismā ir šūnas, kuru vienīgais enerģijas avots ir glikoze: nervu šūnas jeb neirocīti, sarkanās asins šūnas jeb eritrocīti un atsevišķas nieru šūnas. Ogļhidrātu pamatfunkcija ir nodrošināt organismu ar tūlītēju enerģiju. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties