Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Ūdens ņemšanas, uzkrāšanas, pārvades un sadales tehnoloģiju attīstība Latvijas un pasaules piemēros 17.-19.gadsimtā

     

    Eseja6 Bioloģija, Vēsture, kultūra

5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:868683
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.02.2020.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

19.gs., 20.gs. cilvēkus burtiski aizrauj iespēja itin visu izgatavot no plastmasas. Mūsdienās lielāko daļu cauruļu ražo tieši no plastmasas, kas ir lētāk un energo efektīvāk. Plastmasas caurules mazāk plīst savienojumu vietās un ir vieglākas. Tās tiek izmantotas gan iekštelpās – vannas istabās, zemgrīdas apkurē, gan arī, lai ūdeni piegādātu mājām. 20.gs. beigās parādās Uponor PE-Xa caurules (telpiski sašūts polietilēns), kas ir ļoti izturīgas, drošas un kalpo ilgu laiku. Pats svarīgākais – šīm caurulēm piemīt "atmiņa". Tās atceras savu sākotnējo formu un savienotas noslēdzas pilnībā hermētiski, nav vajadzīgi īpaši savienojumi, ne kausēšana, ne lodēšana. Bez šaubām šis ir moderns, laikmetīgs izgudrojums, kas atvieglo profesionāļu darbu, bet vai tas ir videi un cilvēkiem draudzīgākais risinājums! Polimēru materiāli, ko sarunvalodā dēvējam par plastmasu, ir sintētiski radīti, tos ražo no naftas produktiem. Noteiktos apstākļos no plastmasas mēdz izdalīties kaitīgas vielas, kas var pāriet ūdenī, un līdz ar to, mūsu organismā. Tie ir gan ķīmiski savienojumi, kam ir kancerogēna jeb vēzi izraisoša iedarbība, gan tādi, kas negatīvi ietekmē hormonālo sistēmu. Ūdens, kas paredzēts dzeršanai un ikdienas vajadzībām, nedrīkst saturēt slimību izraisošus mikrobus un citas vielas, kuras varētu kaitēt cilvēka veselībai.
Saldūdens trūkums ir pati nopietnākā problēma, ar kuru saduras cilvēce. Vairāk nekā miljards cilvēku dzīvo neapmierinošos sanitāros apstākļos, kur viņiem nav pieejams kvalitatīvs dzeramais ūdens. Nekvalitatīvs ūdens ir cēlonis daudzām epidēmijām. Nesalīdzināmi vairāk ūdens ir vajadzīgs pārtikas produktu audzēšanai un pārstrādei. Pasaulē uz vienu iedzīvotāju, kopumā tiek izlietots ap 900 l ūdens dienā. Lielā pasaules daļā tik daudz ūdens nemaz nav pieejams, un tā trūkums ir nopietns šķērslis attīstībai. Tas ir risināms ar tehnoloģijām, kam nepieciešami veseli prāti.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1376436
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties