Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:578951
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.10.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Temats "Sociālo zinātņu filosofiskās problēmas" liek mums pirmām kārtām pievērst uzmanību, kas tām visām kopīgs. Kas kopīgs tādām zinātnēm kā socioloģijai, psiholoģijai, pedagoģijai, vēsturei, filosofijai, politoloģijai? Mūsu izpratnē, šī darba ietvaros, kopīgais pirmām kārtām ir valoda. Valoda kā izziņas un saziņas līdzeklis. Valoda kā indivīda apziņā pastāvošs priekšstatu kopums, kas spēj tuvināt indivīdu patiesībai, vai likt šķēršļus tās izzināšanai.
Valodas nozīmei un būtībai, vai pareizāk sakot nozīmēm ir tikusi pievērsta uzmanība jau gadsimtiem ilgi. Atšķirīgs skatījums uz to ir vērojams Austrumu un Rietumu filosofijā. Ar valodu saistītie jautājumi Rietumu filosofijā un kultūrā īpašu aktualitāti ieguva sākot ar 19.gs. beigām un turpinās līdz pat mūsdienām. M.Kūle, R.Kūlis savā darbā "Filosofija" atzīst valodu par vienu no mūsdienu sociālo zinātņu un galvenokārt filosofijas pamatproblēmām. 20.gadsimtā parādās fundamentālas valodas filosofiskās koncepcijas. Kā atzīmē M.Kūle, R.Kūlis [3;547] mūsdienu valodas filosofija nav tikai un vienīgi filosofija par valodu. Tā ir filosofija, kas runā par pieredzi, jēgu, vēsturi, cilvēka esamību, komunikāciju, sabiedrību, varu, raugoties uz šīm tēmām no valodas skatu punkta. Mūsdienu filosofija ir pārliecināta, ka apziņā veidojas valodiski izprasta pasaules aina. Tā rodas neapzināti, pēc tās valodas iekšējiem likumiem, kurā mēs domājam un sarunājamies. Cilvēks ir savas valodas varā. Valodai ir daudz lielāka vara nekā mums liekas. Valoda nosaka pasaules ainu, ietekmē domāšanas norises, stimulē vai traucē saziņu, veido saprašanās procesu. Tiek uzskatīts, ka valoda ir radusies no apziņas priekšmetiskuma.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1115008
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties