Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:976507
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.04.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Garlaicīgs jautājums: "VAI sieviete darba tirgū ir vienlīdzīga ar vīrieti?"

Interesants jautājums: "KĀPĒC sievieti darba devējs tik bieži diskriminē?"

Šajā rakstā mēģināsim rast atbildi uz otro jautājumu.

Sievietei uz karjeras kāpnēm, cīņā ar darba devējiem un, darba tirgū konkurējošajiem, vīriešiem - nav viegli. Jau gadsimtiem ilgi sabiedrībā valda uzskats, ka stiprajam un visu varošajam vīrietim ir jāaizsargā trauslā un maigā sieviete. Un viņa savukārt nebūt neatsakās no pasniegtā mēteļa vai smagās somas nesēja. Tas ir pašsaprotami un skaisti, tomēr katrs šāds žests neizbēgami veido attieksmi pret sievieti, kā pret vāju un aizsargājamu būtni. Tas atstāj savu iespaidu uz karjeras iespējām, kā arī veido darba devēja attieksmi pret sievieti un vīrieti, vienā un tajā pašā amatā. Protams tie ir tikai aizspriedumi un klišejas.

Viduslaikos valdīja uzskats, ka katrā sievietē ir kripatiņa no sātana, un no raganām tika kurti sārti, kuros sildījās drošību ieguvušie vīrieši. Pateicoties dzīvības turpināšanas misijai, sievietē ir no dabas ielikts spēks, kurš var izpausties visnegaidītākajās situācijās. Šis spēks ir iekšējs, no pirmā acu uzmetiena nepamanāms, un tieši tāpēc bieži nenovērtēts.

Sieviete, daudz vairāk par vīrieti, ir atkarīga no ģimenes dzīves un pēcnācēju radīšanas. Arī uzskats, kurš ir īpaši raksturīgs Austrumeiropai, ka sieviete ir atbildīga par mājas darbiem, uzkrauj tai milzīgu papildu nastu. Viņai ir jāuzņemas bērnu audzināšana, vīra pabarošana, apmazgāšana, apgludināšana un, es atvainojos, apmierināšana. Tas viss bieži vien tiek palūgts no "mīļotās" pēc grūtas darba dienas... Jo cik gan mūsu valstī ir tādu ģimeņu, kurās vīram ir pietiekoši augsts ienākumu līmenis, lai nodrošinātu iztiku arī sievai un bērniem.
Sievietes karjeras iespējas ir vairāk atkarīgas no demogrāfiskā vecuma, kā no gadiem, kurus tā ir pavadījusi šajā saulē.

Pirmkārt jau gribētos atgādināt, ka darba tirgū ar katru gadu aizvien pieprasītāki kļūst augsti izglītoti speciālisti. Tas saistīts ar jaunu tehnoloģiju ienākšanu ikdienas dzīvē. Piemēram, prasme lietot datoru, mūsdienās jau kļūst līdzvērtīga prasmei pirms 50 gadiem lasīt un rakstīt. Protams ka jauniete, kura ir ieguvusi tikai vidējo izglītību, darba tirgū izredzes ir gauži niecīgas. Arī ar fotogēnisku sejiņu un slaidām kājām, pietiek aizvien retāk. Pat sekretāres darbs mūsdienās prasa daudz iemaņu un speciālu zināšanu. Labākais, ko varētu ieteikt meitenei, kura ir beigusi vidusskolu un nav vēl sākusi locīt pūru, būtu "ej studēt".

Nākamais posms sievietes dzīvē ir laulības un ģimene. Šeit darba devējs kļūst piesardzīgs un ir pat dzirdēts, ka dažās firmās prasa ārsta izziņu par to, ka tu neesi stāvoklī, vai darba līgumā tiek ierakstīts punkts par to , ka trīs gadu laikā tu neaiziesi dekrētā. Bieži šī topošā, vai jaunā māmiņa pat netiek līdz darba intervijai.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1113935
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties