Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Procesuālā arheoloģija un jaunās arheoloģijas apakšnozares aizvēstures izpētē 20.gadsimta otrajā pusē

     

    Eseja3 Vēsture, kultūra

3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:478159
 
Vērtējums:
Publicēts: 09.01.2020.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Procesuālā arheoloģija joprojām ir plaši pārstāvēta, it īpaši ASV, tomēr laika gaitā tika norādīts uz vairākiem procesuālās metodoloģijas trūkumiem. Interesanti, ka lielākais procesuālistu pienesums vienlaicīgi ir arī galvenais kritikas objekts. Viņiem pārmet pārmērīgu aizraušanos ar pozitīvisma filozofiju un aklu sekošanu eksaktajai metodoloģijai. Šajā gadījumā jāuzsver, ka eksaktajām metodēm būtu jākalpo arheoloģijai, nevis otrādi. Pārmērīga uzticība šai zinātniskai metodei noved līdz kultūru absolūtai mehanizācijai, izslēdzot kultūras aspektus, kas neiekļaujas eksaktajā metodoloģijā. Šādā gadījumā kults un reliģiskie priekšstati tiek izmesti ārā no pētniecības, jo procesuālistu metodes vienkārši nav piemērotas tik specifiskai tēmai. Šo pašu iemeslu dēļ procesuālā arheoloģija ļoti minimāli interesējās par dzimtes (gender) jautājumiem. 20. gs. 80. g. procesuālās arheoloģijas kritikai pievērsās t.s. post-procesuālisti (post-processual archaeology), kuri uzskatīja, ka nevar tik radikāli atteikties no kultūrvēsturiskās arheoloģijas un daļēji ir jāsaglabā tās uzkrātās pamatnostādnes un metodoloģisko pieeju.
Nobeigumā vēlos atzīmēt, ka pateicoties procesuālistiem eksaktās metodes ienāca visu progresīvo arheologu arsenālā neatkarīgi no viņu idejām, aizvēstures traktējumiem un teorētiskajām pamatnostādnēm. Šīs metodes joprojām tiek plaši izmantotas un pateicoties tam mūsu priekšstati par aizvēsturi kļūst arvien pilnīgāki.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1375780
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties