Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:787950
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.02.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 20 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Analizējot PSRS laika migrācijas tendences, kā arī radītās problēmas Latvijā, var secināt, ka:
• PSRS migrāciju no tās nodibināšanas līdz 20. gadsimta 60. gadiem raksturo migrācijas virziens, kas bija no centra uz attālākajiem PSRS robežu reģioniem. Tā laika migrāciju raksturo gan Josifa Staļina īstenotās piespiedu deportācijas, gan nepieciešamība uzlabot šo reģionu ekonomisko stāvokli.
• Pēc 20. gadsimta 60. gadiem migrācija sāka notikt pretējā virzienā un cilvēki vairāk pārcēlās uz dzīvi PSRS centra apgabalos.
• Pēc PSRS sabrukuma notika liela mēroga repatriācijas no valstīm, kas bija atdalījušās no PSRS uz Krieviju. Tāpat vērojama migrācija, kas saistījās ar jaunu iespēju meklēšanu.
• Trūkst precīzu datu par migrācijas tendencēm, jo esošie statistikas dati raksturo PSRS pilsētu, nevis lauku reģionus.
• Kopš 1959. gada Latvijā iebrauca liels skaits strādnieku no PSRS, papildus tam īstenotā latviešu deportācija izveidoja situāciju, ka latviešu īpatsvars Latvijā esošajā populācija ar katru laikā periodu samazinās, līdz 1989. gadā latvieši Latvijā ir 52 %.
• Latviešu īpatsvara samazināšanās radīja apdraudējumu latviešu valodas un latviešu tautas pastāvēšanai, taču pēc PSRS sabrukuma šī tendence mainījās, jo latviešu īpatsvars pieauga, tādejādi šo risku samazinot.
• Viens no procesiem, kas varēja ietekmēt valodas jautājumu Latvijā, bija referendums par krievu kā otro valsts valodu, taču šis ierosinājums tika pārliecinoši noraidīts.
• Ņemot vērā statistikas datus, šis referendums nebūtu bijis iespējams, ja PSRS laikā šeit nebūtu iebraukuši tik daudz krievu, jo pirms okupācijas Latvijā nebija tik daudz krievu.
• Krievu tiesības aizstāvošās partijas Latvijā iegūst popularitāti, jo šeit, PSRS migrācijas rezultātā, ir izveidojusies pietiekami liela krievu diaspora. Papildus tam, šī diaspora izmanto masu mediju informāciju, kas pasniedz notikumus tādā veidā, lai tie būtu pozitīvāki Krievijai un šīm partijām.
• Krievijas īstenotā politika - „tautiešu aizstāvība ārzemēs” - ir nopietns risks, jo parāda, ka Krievija izmanto PSRS laikā imigrējušos cilvēkus bijušās PSRS republikās kā ieroci, lai aizsargātu savas ģeopolitiskās intereses. Šāds piemērs redzams Ukrainas gadījumā.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties