Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:564808
 
Vērtējums:
Publicēts: 23.04.2020.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Viņš ticēja, ka latviešu valodai ir apslēpta bagātībā, šī nostāja parādās arī A. Kronvalda teiktajā: “Mums vajaga gan dažu jaunu vārdu iztaisīt un pieņemt; tas tiešām tiesa. Bet vispirms mums vajaga savu tagadējo valodu dziļi jo dziļi pazīt un izprast [..], lai neklūpam, negrēkojam pret savas valodas likumiem, pret viņas garu". Savukārt jaunlatvietim Jurim Alunānam ir liela nozīme latviešu laicīgās dzejas un literārās valodas attīstībā. Šādu sasniegumu jaunlatviešu darbībā ir bezgala daudz, daži ir mazāk zināmi, taču daži ir ļoti labi atpazīstami arī mūsdienās.
Kulminācija notiks pavisam drīz – šādi es gribētu raksturot latviešu valodu 20. gadsimta priekšvakarā. Valoda bija nepārtrauktas attīstības stadijā, un virsotne vēl netika sasniegta, taču viss mainījās 1898. gadā, kad tika publicēts Raiņa un Aspazijas kopdarbs, pasaules klasiskās literatūras šedevra “Fausts” tulkojums. Tieši šis notikums, manuprāt, parādīja latviešu valodas visaptverošo bagātību tādā veidolā, kāds tas ir pazīstams arī mūsdienās. Šāds sasniegums, neapšaubāmi, pierāda, ka latviešu valodas transformācija ir brīnišķīgs un unikāls piemērs tam, cik neatlaidīga un čakla ir latviešu tauta. Valoda bija, ir un būs nezūdoša vērtība, kuru mums jānodod un jāsaglabā nākamajām paaudzēm.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties