Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
Mākslas darba analīze
Faila izmērs:
968 KB
Identifikators:

524767

 
Vērtējums:
Publicēts: 20.06.2023.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 20. gs. (1900. - 1999. g.)
Darba fragmentsAizvērt

Es izvēlējos analizēt Vilhelma Purvīša, kas ir viens no pazīstamākajiem 19. gadsimta beigu un 20. gadsimta pirmās puses latviešu māksliniekiem, latviešu nacionālās glezniecības pamatlicējiem, gleznu “Ainava ar bērziem”, kas tapusi ap 1910. gadu.
Šī glezna ir tapusi V. Purvīša ainavas glezniecības žanrā. Gleznas izmēri ir 86 x 108 cm, tā ir veidota uz audekla, izmantojot eļļas krāsas. Glezna “Ainava ar bērziem” ir izstādīta Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.


Vilhelms Kārlis Purvītis dzimis 1872. gada 3. martā Rīgas apriņķa Jaunpils (tagad Zaubes) “Jaužos”. Viņš mācījās Jaunpils draudzes un Drisas apriņķa skolā. No 1890. gada līdz 1897. gadam Purvītis studēja Sanktpēterburgas Mākslas akadēmijā, kur specializējās ainavu glezniecībā. Akadēmijā Purvītis mācījās pēc dabā gleznotām skicēm veidot sacerētas ainavas, pamatojoties gan uz tradīcijām, gan tā laika jaunajiem virzieniem. Pēdējā studiju gadā Purvītis strādāja krievu skolas gleznotāja Arhipa Kuindži vadītajā meistardarbnīcā, tāpēc var teikt, ka bija ievērojams šī mākslinieka iespaids Purvīša mākslā. Taču Purvītis iespaidojās arī no citu tautību ainavas meistariem. “Tajā pašā laikā jāatzīmē, ka Purvītis nekad nepieslējās kādai noteiktai Krievijā vai Rietumos izaugušai mākslinieciskajai tradīcijai, daudzos ierosinājumus viņš kritiski pārbaudīja praksē, pirms tos pieņēma un iekausēja savā stilā.”¹ …

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties