Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:754350
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.05.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Posmkāju daudzveidība bieži vien tiek saistīta ar augu daudzveidību agrosistēmās. Lielākai augu daudzveidība parasti saistīta ar lielāku kukaiņu daudzveidību, kas pārtiek vai izmanto noteiktās augu sugas. Līdz ar to arī lielāka ir noteikto sugu kaitēkļu un parazītu daudzveidība. Lielāka kopējā bioloģiskā daudzveidība var dot nozīmīgu ieguldījumu agrosistēmas funkciju un procesu optimizācijā.
Ir vairākas hipotēzes, kas izskaidro augāja bioloģiskās daudzveidības saistību ar posmkāju bioloģisko daudzveidību:
1.Heterogenitātes jeb daudzveidības hipotēze. Daudzveidīgās augu agrosistēmās spēj dzīvot vairāk sugas nekā viendabīgās sistēmās jeb monokultūrās. Daudzveidīgās sistēmās ir daudzveidīgas augu asociciācijas ar lielāku biomasu un barības resursiem. Ir vairāk sugu, kas spēj dzīvot šādos (daudzveidīgos) apstākļos. Monokultūrās ir viendabīgi apstākļi un tādos spēj dzīvot šaurāks sugu spektrs. Tas nozīmē, ka gan augu sugu daudzveidība, gan arī augu strukturālā daudzveidība (daudzveidīgāki apstākļi, vairāk dažādu barības avotu) nosaka kukaiņu sugu daudzveidību.
2.Kaitēkļu hipotēze. Kukaiņu kaitēkļu un parazītu savairošanās daudzveidīgās augu asociācijās samazina pašu kukaiņu īpatsvaru. Kukaiņu īpatsvars var pat samazināties tiktāl, ka samazinās pat to konkurence starp sugām, kas, savukārt, ļauj ienākt teritorijā jaunām kukaiņu sugām, kurām var būt arī citi kaitēkļi un parazīti nekā jau klātesošie. Tā rezultātā var parādīties arī jauni kaitēkļi un parazīti.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties