Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:607121
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.11.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads   
2.  Kas ir jūtas   
3.  Jūtu īpatnības   
4.  Jūtu veidi   
5.  Emocionālo pārdzīvojumu formas   
6.  Jūtu veidošanas   
Darba fragmentsAizvērt

Cilvēks dzīvo priekšmetu un parādību pasaulē, ko sabiedrība savā attīstības gaitā aizvien vairāk uzkrāj un paplašina. Visus šos priekšmetus sabiedrība vērtē vai nu pozitīvi, vai negatīvi. Cilvēks šos priekšmetus un parādības apgūst ar tiem saskaroties. Tai pašā laikā audzināšanas rezultātā cilvēks apgūst šo priekšmetu un parādību sabiedrisko vērtējumu. Tādēļ visi cilvēka sakaru ar ārpasauli subjektīvie vērtējumi gūst sabiedrisku ”nokrāsu” (“veiksmīga diena”, “laimīgs cilvēks” utt.). Cilvēkam ir ne tikai vesela zināšanu sistēma par apkārtējo pasauli, bet arī izveidojušos sakaru ar šo pasauli subjektīva vērtēšanas sistēma. Psiholoģijā cilvēka subjektīvo pasaules vērtēšanas sistēmu sauc par jūtām. Jūtu priekšmets var būt jebkura parādība vai lieta. Tā, piemēram, ja cilvēks mīl dzīvniekus, tad tie šajā gadījumā arī ir cilvēka jūtu priekšmets. Gadījumos, kad cilvēks tiekas tieši ar jūtu priekšmetu, viņā notiek jūtu pārdzīvošanas process. Sakaru ar jūtu priekšmetu subjektīvo vērtējumu aktualizācijas procesu sauc par emocijām.

Kas ir jūtas

Jūtas ir emocionālu cilvēka attiecību augstākā forma pie priekšmetiem un parādībām īstenībai, atšķirošās ar relatīvu noturību, apkopotu, ar atbilstību prasību un vērtību, kas ir saformētas viņa personību attīstībā. Atšķirībā no afektiem un situatīvām emocijām, kas atspoguļo priekšmetu un privātu uzdevumu pagaidu vai nosacītu vērtību, kuri pamudina pie lēmuma, jutas nosūtīti uz parādībām, kam ir pastāvīga motivāciju nozīme, un atbild par kopīgu vērsumu darbībai. Emocionāli apkrāsojot parādības, kas znachimie personības prasību, un pamudinot uz aktivitāti pa to apmierināšanu, jutas izpaužas kā to eksistences konkrēti-subjektīva forma. Noturīgu emocionālu attiecību formēšana ir cilvēka attīstības svarīgs nosacījums kā personības, galvenais mērķis un viņa audzināšanas galaprodukts.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties