Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:376298
 
Vērtējums:
Publicēts: 18.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kas ir ikonas un kādam nolūkam tās baznīcās vajadzīgas? Ar ko ikonu glezniecība atšķiras no parastās glezniecības? Ikonas – brīnumdarītājas. Ko izjūtu es, aplūkojot ikonu?
Baznīcas māksla bieži tiek vērta kā blakusesošs estētisks rotājums ,kā elements, kam nav konkrēta uzdevuma baznīcas liturģiskajā telpā. Tomēr baznīcas pieredze liecina par Dieva tēla nepieciešamību. Dievnami, kuri bijuši kailām sienām un griestiem, pakāpeniski atkal pieprasa mākslas krāsaino gaismu. Tās nav vienīgi ilgas pēc estētiskā baudījuma. Svētbildes jeb ikonas nav tikai attēli vai gleznas, tās ir kas vairāk par Dievnama rotājumu un Svēto Rakstu ilustrāciju.
Nereti ikonas tiek dēvētas par ”Dieva Vārdu krāsās”, jo tām ir pilnīga atbilstība Sv. Rakstiem.Uz jautājumu, kā apgleznot Dievnama iekšpusi svētā Jāņa Zeltamutes māceklis svētais Nils atbildēja: ”Lai brīnišķīgā gleznotāja roka piepilda svētnīcu abās pusēs ar Vecās un Jaunās Derības attēliem, lai tie, kuri nepazīst burtus un nevar lasīt Dievišķos Rakstus, uzlūkojot gleznotos attēlus, atsauktu savā atmiņā Kristus patieso sekotāju vīrišķīgos varoņdarbus un tiktu pamudināti censties pēc cienījamām un neizsīkstošām balvām, kuru dēļ zemi apmainījuši pret debesīm, dodot priekšroku neredzamajam redzamā vietā”.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1136150
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties