Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:690222
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.08.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2011. - 2015. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  Civilprocesuālā tiesībspēja un rīcībspēja    4
3.  Personas rīcībspējas ierobežošana lietas pārskatīšana gadījumos, kad ir garīga rakstura vai citi ar veselību saistīti traucējumi    5
4.  Personas rīcībspējas ierobežošana izlaidīgas vai izšķērdīgas dzīves dēļ, kā arī alkohola vai citu apreibinošo vielu pārmērīgas lietošanas dēļ    8
5.  Nobeigums    9
  BIBLIOGRĀFISKAIS SARAKSTS    10
Darba fragmentsAizvērt

5. Nobeigums
Nepilngadīgās personas rīcībspējas ierobežošanas kārtību nosaka Civilprocesa likums. Studējot to nonācu pie secinājuma, ka nav izcelts atsevišķi pilngadīgas un nepilngadīgas personas rīcībspējas ierobežošanas kārtība, bet noteikumi, kā tas darāms ir attiecināmi uz abiem gadījumiem. Civillikumā ir minēts, ka nepilngadīgas personas vecāki ir to aizgādņi un to nāves gadījumā tiek iecelts aizbildnis, kurš arī veic aizgādņa funkcijas gadījumos, kad ir jāierobežo rīcībspēja nepilngadīgajam [4; 222., 223. pants].
Arī pilngadība var tikt noteikta ne tikai no 18 gadu vecuma, bet ar atsevišķu tiesas lēmumu, jau no 16 gadu vecuma. Un ja persona ir stājusies laulībā, tad tā ir automātiski uzskatāma par pilngadīgu [4; 220., 221. pants].
Kā jau ievadā minēju, mūsdienās rīcībspējas ierobežošanas pasākumi var kļūt arvien vairāk izplatīti un nepieciešami, lai pasargātu rīcībspējas ierobežotās personas pašas no sevis un lai neļautu nodarīt pārestības apkārtējiem. Domāju, ka sabiedrība nav pietiekami informēta par šo jomu, ik pa laiku sabiedriskajos mēdijos ir dzirdami negatīvi piemēri no iestādēm, kur uzturas personas ar ierobežotu rīcībspēju dēļ veselības stāvokļa u. tml. Tur nepareizi tiek piemēroti ārstniecības metodes, piemēram Tiesībsargs, nesen publiski izteicās, ka bērnu nervozitāte bērnu namos tiek ārstēta ar nosūtīšanu uz psihoneiroloģisko klīniku un dodot nomierinošus līdzekļus, kuri normāli būtu jādzer tikai gadījumos, kad ir saslimšana ar nervu slimībām, nevis hiperaktivitāte, kura mūsdienās ir novērojama lielai daļai bērnu visā pasaulē. Studējot likumdošanu par kārtību, kāda ir ievērojama nosakot nepilngadīgas personas rīcībspējas ierobežošanu, nonācu pie secinājuma, ka likumā ir atrunāts kā tehniski visam ir jānotiek, bet gribētos saprast, kāda tad ir kopēja aina šajā jomā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1349053
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties