Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:848033
 
Vērtējums:
Publicēts: 19.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Dace Priede ir 20. gadsimta otrās puses latviešu rakstniece, teoloģe un amatierteātra režisore. Viņas daiļradē savijas reālā dzīve ar fantāziju pasauli, cilvēka vēlme izzināt sevi, savu iekšējo pasauli un tieksme izprast arī apkārtējos. Tajā pašā laikā viņas romānos parādās arī cilvēka sakņu meklējumi dažādu tautu folklorās un kultūrās.
Daces Priedes romānos atspoguļota nebeidzama cilvēkmīlestība, ticība cilvēka gara un domu spēkam. Īpatnēja ir viņas attēlotā mīlestība, kas pārvar visus šķēršļus, romānu sērijā par latviešu un indiāņu kultūru saistību, draudzību un mīlestību. Šajā sērijā ietilpst trīs romāni: Mēnesstars pār jūru, Mēnesstars pār ezeru un Mēnesstars pār okeānu. Ceļošana laikā, iepriekšējo dzīvju pieredzes ietekme uz tagadējo dzīvi attēlota romānā Saule špagas asmenī.
Viens no jaunākajiem rakstnieces romāniem ir Zirnekļa tīkls smilgās, kas izdots 2007. gadā un vēsta par cilvēka sevis meklējumiem, savas iekšējās pasaules veidošanu, attiecībām ar apkārtējo materiālo un nemateriālo pasauli, likteņa pavērsieniem un ietekmi uz ģimeni vairākās paaudzēs, kā arī spēju saglabāt patstāvīgu dzīves uztveri masu ietekmēšanas mēģinājumu rezultātā. Tajā attēlotas vienas ģimenes sievietes trijās paaudzēs, kas ir tik ļoti atšķirīgas, taču saistītas kādā neredzamā, taču visām tik nozīmīgā veidā. Viena no romāna galvenajām domām ir par cilvēka individualitātes apzināšanos, sevis iepazīšanu, tajā pašā laikā mēģinot izprast arī apkārtējos; par cilvēka spēju mainīties, citu pieņemšanu tādu, kādi viņi ir.
Romāns sākas ar vecākās māsas Madaras vīra Jāņa bērēm. Jāņa māte, veca, despotiska, kaprīza un diezgan grūti paciešama kundze, vaino savu vedeklu dēla nāvē, tā tikai pastiprinot Madaras jau tā sarežģītās dzīves pagrūto turpināšanu. Bērēs pēc ilgiem laikiem satikušās visas trīs māsas – vecākā, viedā un izpalīdzīgā Līze, vidējā, vienkāršā un sirsnīgā Madara un jaunākā, pilsētnieciskā un smalkā Konkordija. Madarai ir trīs meitas – vīrišķīgā, vecākā Irbe, vidējā, rāmā Sarma un straujā pastarīte Roze. Nākošā rītā pēc bērēm viņas visas sešas, neatkarīgi viena no otras dodas uz kapiem. Tur, kā jau vasaras rītā, starp smilgām zirneklis uzaudis tīklu, kas miglainajā rītā piebiris rasas pilieniem un Sarmai rodas ideja, ka viņas visas saistītas tādām zaigojošām saitēm. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1130973
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties