Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:438852
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.09.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 41 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 20. gs. (1900. - 1999. g.)
2000. - 2010. g.
2011. - 2015. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācija    3
  Anotācija    5
  Ievads    7
1.  Zemes reformas pabeigšanas norise lauku apvidos    10
1.1.  Zemes reformas būtība Latvijas Republikā    10
1.1.1.  Institūcijas un personas zemes reformā    14
1.2.1.  Zemes reformas pabeigšanas tiesiskais nodrošinājums    19
1.2.2.  Zemes reformas pabeigšanas rezultāti    27
2.  Lauku zemes izpirkšanas tiesiskie aspekti    32
2.2.  Priekšapmaksas veikšanas institūts, kā zemes izpirkšanas veids    40
3.  Zemes reformas pabeigšanas rezultātu tiesiskās problēmas    48
3.1.1.  Brīvprātīgā dalīta īpašuma problēma    49
3.1.2.  Piespiedu dalīts īpašums    50
3.2.  Rīcība ar neizpirkto lauku apvidus zemi    60
  Kopsavilkums    69
  Izmantoto avotu saraksts    76
Darba fragmentsAizvērt

Temats „Zemes reformas pabeigšanas norise lauku apvidos” tika izvēlēts tāpēc, ka zemes reforma tika uzsāktā pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas un īstenota pēdējo nu jau 18 gadu laikā. Par to ir daudz runāts un plānots, kā arī mēģināts noteikt termiņus procesa beigu posmam, bet joprojām tas nav īstenots. Kā viens no reformas beigu termiņiem tika noteikts 2006.gada 1.jūnijs, bet tas netika ievērots. Šobrīd norīt zemes reformas pabeigšanas, var teikt, pēdējais posms. Lai paātrinātu zemes reformas pabeigšanas procesu, samēra īsa laika periodā tika pieņemti vairāki normatīvie akti un normatīvo aktu grozījumi, kas nebija visai kvalitatīvi, līdz ar to radīja tiesiskās pretrunas.
Zemes politika aptver visus zemes izmantošanas aspektus un ar tiem saistītos procesus, kas ļauj no zemes resursiem iegūt praktisku labumu,  ievērot valsts drošības prasības un  līdzsvarot valsts, sabiedrības un zemes īpašnieku intereses.
Zemes politikas kontekstā, zemi apskatot, kā resursu un  kā īpašumtiesību objektu, īpaša vērība jāpievērš zemes, kā unikāla resursa izmantošanai un aizsardzībai. Izstrādājot  vienotās zemes politikas pamatnostādnes, jāņem vērā zemes kā resursa nozīmīguma  atšķirības starp pilsētu un lauku apvidu zemēm, kas jāievēro arī izstrādājot zemes politikas realizācijas programmas. 
Neraugoties uz to, ka agrārā reforma bija pirmā būtiskā reforma, kas tika realizēta Latvijā pēc neatkarības atjaunošanas, nopietni un padziļināti pētījumi par zemes reformu pēc neatkarības atgūšanas, var uzskatīt, ka līdz šim nav veikti. Precīzāk sakot, ir daudz dažādu viedokļu, kas pausti no zemes reformas tiešajiem veicējiem - deputātiem, vēsturniekiem, ir pat apkopota statistika, bet nav radīts pētījums, kas apkopotu šos viedokļus un datus. Šādu situāciju nevar skaidrot ar notikumu relatīvi neseno norisi - astoņpadsmit gadi ir pietiekami ilgs laiks, lai šādi pētījumi taptu.
Maģistra darba aktualitāte – ieilgušais zemes reformas process izpaužas apstāklī, ka pagājuša gadsimta deviņdesmitajos gados uzsāktajai zemes reformai Latvijas Republikā kādreiz ir jābūt pabeigtai, lai pilnvērtīgi varētu sakārtot privātīpašuma attiecības, kā rezultātā var runāt arī par ekonomiskiem un citiem rādītājiem valstī kopumā.
Jaunākie grozījumi normatīvajos aktos nosaka termiņu, proti, 2010.gada 30.decembris, kad zemes lietotājam jābūt noslēgtam līgumam par zemes izpirkšanu, un ar to arī zemes reforma tiks uzskatīta par pabeigtu. Šī ir teorētiskā zemes reformas pabeigšanas pieeja, bet praksē parādās citas problēmas un iemesli, kas apgrūtina un aizkavē pabeigšanas procesa norisi. Piemērām, tiesību normu nepilnības un robi, atbildīgu institūciju nekvalitatīvs darbs kā ari sociālais faktors.
Hipotēze – zemes reformas sekmīgas pabeigšanas nodrošināšanai ir jāapzina zemes reformas lauku apvidos tiesiskās reglamentācijas problēmas un jāsniedz to iespējamie risinājumi.
Pētījuma mērķis – apskatīt zemes reformas būtību un rezultātus, analizēt zemes reformas pabeigšanas procesu lauku apvidos, reglamentējošos normatīvos aktus, praksē sastopamās tiesiskās problēmas un sniegt iespējamos risinājumus.
Pētījuma objekts – Latvijas Republikas normatīvie akti, kuri reglamentē zemes reformas gaitu un zemes reformas pabeigšanas procesu lauku apvidos, to piemērošana, uz to pamata valsts iestāžu un pašvaldību pieņemtie lēmumi un tiesu prakse.
Pētījuma priekšmets – zemes reformas pabeigšanas procesa lauku apvidos problemātika un iespējamie konstatēto problēmu risinājumi. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties