Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:100114
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 28.06.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 35 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  ANOTĀCIJA    2
  IEVADS    4
1.  SOCIĀLEKONOMISKĀS ATTĪSTĪBAS TEORĒTISKAIS SKATĪJUMS    6
1.1  Teorētiskās socioloģijas pārstāvju idejas    8
1.2.  Sociālekonomiskās izmaiņas un to loma sabiedrības attīstībā    14
2.  SABIEDRISKĀS DOMAS VEIDOŠANĀS SABIEDRĪBĀ    24
3.  SOCIĀLEKONOMISKĀ ATTĪSTĪBA SALDŪ    31
3.1.  Saldus pilsētas vispārējs raksturojums    31
3.2.  Izglītība, inovācijas un tehnoloģiju attīstība Saldū    35
4.  SALDUS PILSĒTAS IEDZĪVOTĀJU VIEDOKLIS PAR SOCIĀLĀS ATTĪSTĪBAS PRIORITĀTĒM: IEDZĪVOTĀJU APTAUJAS REZULTĀTI    41
4.1.  Pētījumu metodoloģija    41
4.2.  Iedzīvotāju viedoklis par sociālās attīstības prioritātēm    44
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    54
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS    56
Darba fragmentsAizvērt

Mums pazīstamajā pasaulē visa pamatā ir cilvēks: viņa būtība, viņa vajadzības un viņa iespējas savas vajadzības apmierināt. Attīstoties cilvēka prātam mainās apkārtējā vide ap to, attīstās materiālā un emocionālā pasaule, attīstās savstarpējās attiecības.
Mūsu valstī dzīvojošajiem iedzīvotājiem viens no svarīgākajiem ikdienas centieniem ir savas dzīves kvalitātes un labklājības uzlabošana, kas iespējama tikai valsts ekonomiskās attīstības rezultātā.
Laikā, kad visā pasaulē biežāk kā jebkad ikdienā tiek lietoti apzīmējumi globālā finanšu krīze un vispasaules ekonomikas attīstības lejupslīde, Latvijā šie vārdi izskan ar īpaši sāpīgu rezonansi. Valstī, kurā galvenā vērtība ir cilvēks un viņa vajadzības, kura kopš 1990.gada, kad atguvusi neatkarību, par mērķi izvirzījusi valsts attīstību un labklājības sasniegšanu ilgstošo Eiropas Savienības dalībvalstu līmenī un kuras ekonomiskā attīstība pēdējos gados ir bijusi īpaši strauja, lielākam vairumam iedzīvotāju tagad ir īpaši grūti samierināties ar stāvokļa pasliktināšanos un neparedzēti smago situāciju. Gan globālo krīžu ietekmē, gan kļūdainās valsts politikas rezultātā Latvijā ekonomikas attīstības rādītāja IKP lejupslīdes tempi 2008. gada nogalē sasniedza 10,5%, kas nozīmē daudzu uzņēmumu bankrotu, vēl citu uzņēmumu darbības sašaurināšanos un vistiešākā veidā bezdarba līmeņa strauju pieaugumu. Darbs – tā ir mūsdienu sabiedrības katra indivīda pirmā nepieciešamība. Nepieciešamība strādāt – tā ir arī iespēja apmierināt dažāda līmeņa vajadzības: fizioloģiskās, drošības, sociālās, atzīšanas un pašapliecināšanās. Valsts pamatuzdevums ir nodrošināt savu pilsoņu un visu iedzīvotāju iespējas savas vajadzības apmierināt. Tas iespējams tikai tādā situācijā, kad veiksmīgi attīstās visa tautsaimniecība un arī ekonomisko situāciju var raksturot ar pozitīvām tendencēm. Valsts sociālekonomiskā attīstība tiešā mērā ietekmē indivīda un pilsētas sociālo dzīvi.
Ekonomiskā recesija turpinās visā pasaulē, Latvijā un līdzīga parādība vērojama arī Saldū. 2009. gada februārī vidējais bezdarba līmenis Latvijā sasniedza 9,5%, bet Saldū – 10,4% un pēc ekspertu prognozēm tas turpinās pieaugt arī turpmākos mēnešus. (NVA dati, 2009) Tas nozīmē, ka daudzu iedzīvotāju labklājības līmenis šajā krīzes situācijā vēl vairāk pasliktināsies un vienīgais veids, kā situāciju uzlabot ir veicināt ekonomikas attīstības atjaunošanos, jo tikai tādā veidā palielinot valsts kopējos ieņēmumus iespējama gan vispārēja iedzīvotāju dzīves apstākļu uzlabošanās, gan tālāka sociālās attīstības prioritāšu izvirzīšana. Tādēļ ir tik būtiski pašreizējā situācijā Saldus pilsētas sociālās attīstības prioritātes skatīt kontekstā ar visu sociālekonomisko attīstību pilsētā, valstī un pasaulē kopumā.
Par darba mērķi autore izvirzījusi noskaidrot sociālās attīstības prioritātes Saldus pilsētā.
Mērķa sasniegšanai izvirzīti šādi uzdevumi:
1.pamatojoties uz socioloģisko un ekonomisko literatūru, skaidrot sociālekonomiskās attīstības teoriju un sociālekonomisko izmaiņu lomu sabiedrības attīstībā;
2.skaidrot sabiedriskās domas veidošanos sabiedrībā;
3.raksturot sociālekonomisko attīstību Saldus pilsētā, izvērtējot pilsētas ģeogrāfisko novietojumu, izglītību, inovācijas un tehnoloģiju attīstību, kā arī nodarbinātību un bezdarba līmeni tajā;
4.veicot aptauju, noskaidrot iedzīvotāju viedokli par sociālās attīstības prioritātēm Saldus pilsētā.
Šī bakalaura darba pētījuma objekts ir Saldus pilsētas iedzīvotāji.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties