Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:811239
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 29 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  ANOTĀCIJA    4
  ANOTATION    6
  IEVADS    8
1.  SIA „KELMERA TĒRAUDS” PEĻŅA    12
1.1.  Peļņas teorijas    12
1.2.  saimniekošana un peļņa    15
  Ieņēmumi no produkcijas pārdošanas    23
1.3.1.  Saimnieciskās darbības ieņēmumi    25
1.3.2.  Saimnieciskās darbības izmaksas    28
1.3.2.1.  SIA „Kelmera Tērauds” izmaksu veidi    28
1.3.2.1.1.  Mainīgās un pastāvīgās izmaksas    29
1.3.2.1.2.  Tiešās un netiešās izmaksas    31
1.4.  IZMAKSU SADALE    34
1.5.  PEĻŅAS SADALE UN IZMANTOŠANA    36
2.  SIA „KELMERA TĒRAUDS” PEĻŅAS ANALĪZE    39
2.1.  SIA „Kelmera Tērauds” bilances analīze un bilances „Zelta likumi”    39
2.1.1.  apgrozāmo līdzekļu stāvokļa, sastāva un izmaiņu analīze    40
2.1.1.1.  Debitoru posteņa „Pircēju un pasūtītāju parādi” analīze    46
2.1.1.2.  Īstermiņa saistību struktūra un tās analīze    47
2.1.2.  Bilances „Zelta Likumi”    53
2.2.  SIA „Kelmera Tērauds” likviditātes rādītāji un to analīze    54
2.3.  attēls    58
2.2.1.  Kopējās likviditātes koeficients    58
2.2.2.  STARPSEGUMA likviditātes koeficients    59
2.2.3.  Absolūtās likviditātes koeficients    60
2.3.  SIA „Kelmera Tērauds” maksātspējas rādītāji un to analīze    61
2.3.1.  saistību līmenis bilancē    63
2.3.2.  finansiālās neatkarības un uzņēmuma atkarības no ārējiem aizņēmumiem rādītājs    64
2.3.4.  aizņemto līdzekļu īpatsvars kopkapitālā    65
2.4.  SIA „Kelmera Tērauds” Naudas plūsmas analīze    66
2.5.  SIA „Kelmera Tērauds” kapitāla struktūra un tā analīze    68
2.6.  Ilgtermiņa ieguldījumu analīze    70
2.7.  SIA „Kelmera Tērauds” līdzekļu aprites rādītāji un to analīze    72
2.7.1.  visu aktīvu aprites rādītājs    75
2.7.2.  ilgtermiņa ieguldījumu aprites rādītājs    76
2.7.3.  apgrozāmo līdzekļu aprites rādītājs    76
2.7.4.  krājumu aprites rādītājs    77
2.7.5.  debitoru aprites rādītājs    78
2.7.6.  kreditoru aprites rādītājs    79
2.8.  SIA ‘Kelmera Tērauds” peļņas un izmaksu analīze    81
2.9.  SIA „Kelmera Tērauds” rentabilitātes rādītāji un to analīze    85
2.9.1.  komerciālās rentabilitātes rādītājs    87
2.9.1.1.  Realizācijas rentabilitāte    87
2.9.1.2.  Operatīvās darbības rentabilitāte    88
2.9.1.3.  Bruto peļņas rentabilitāte    89
2.9.2  Ekonomiskā rentabilitātes rādītājs    90
2.9.2.1.  Aktīvu rentabilitāte    90
2.9.2.2.  Investīciju rentabilitāte    91
2.9.3.  finansiālā rentabilitāte    92
2.9.3.1.  Kopkapitāla rentabilitāte    94
2.9.3.2.  Pašu kapitāla rentabilitāte    94
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    96
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS    107
  galvojums    109
Darba fragmentsAizvērt

Jebkurš bizness sākas ar ideju, bet, kad tas jau ir radīts, nepieciešams pastāvīgi analizēt, kā tas attīstās - vai ir iespējams paplašināt uzņēmuma darbību un palielināt peļņu, vai nav vērojama pasliktināšanās, kas radītu zaudējumus. Izejot no augstāk minētā diplomdarbs ir tapis ar mērķi izpētīt un atklāt uzņēmuma peļņas un tās ietekmējošo faktoru vājās vietas un uz peļņas analīzes datu pamata izstrādāt priekšlikumus, kas ļautu uzņēmuma īpašniekiem pieņemt lēmumu: turpināt uzņēmuma darbību, vai uzsākt tā likvidācijas procesu.
Lai sasniegtu izvirzīto mērķi – izstrādāt uzņēmuma SIA “Kelmera Tērauds” peļņas un tās ietekmējošo faktoru analīzi, kas ļautu pieņemt lēmumu par uzņēmuma tālākajām darbības iespējām vai likvidācijas procesa uzsākšanas nepieciešamību - tika izvirzīti sekojoši uzdevumi:
1)Izanalizēt SIA “Kelmera Tērauds” peļņas struktūru, kura sniedz priekšstatu par uzņēmuma finansiālo stāvokli un stabilitāti, jo peļņa ir uzņēmuma darbības finansiālā rezultāta atspoguļojums;
2)Izanalizēt uzņēmuma peļņas ietekmējošo faktoru struktūru, izmantojot SIA „Kelmera Tērauds” peļņas vai zaudējuma aprēķina pārskatus, kas sniedz priekšstatu par uzņēmuma ieņēmumiem un izmaksām, un par tā darbības rezultātiem 2005. gada 3 ceturkšņos;
3)Izanalizēt uzņēmuma izmaksu struktūru, ļaujot izvērtēt izmaksu racionālo vai neracionālo izmantošanu uzņēmuma saimnieciskajā darbībā;
4)Veikt uzņēmuma finanšu rādītāju analīzi, jo analizējot finanšu pārskatus uzņēmuma vadībai ir iespējams novērtēt savu uzņēmumu “no malas”, kā to noteikti darītu potenciālie investori vai sadarbības partneri, kuriem nav pieejama ražošanas uzskaites informācija. Veicot analīzi par vairākiem ceturkšņiem, var gūt priekšstatu par uzņēmumā notiekošo saimniecisko procesu tendencēm pagātnē un precīzāk prognozēt nākotnes tendences, tāpēc svarīgi ir analizēt finansu rādītājus pa periodiem, salīdzināt tos, nevis izskatīt katru atsevišķi, jo finansu pārskati sniedz salīdzināšanas iespējas;
5)Izanalizēt SIA “Kelmera Tērauds” attīstības iespējas;
6)Izstrādāt secinājumus par esošo stāvokli un priekšlikumus ar pozitīvajiem un negatīvajiem aspektiem SIA „Kelmera Tērauds” darbības iespējamiem uzlabojumiem.

Datu analīzē tika izmantota salīdzinājuma pieeja ar 2005. gada 3 ceturkšņiem un finansu rādītāju aprēķini, jo šīs metodes un formulas pilnībā atbilst ātras un pietiekošas kvalitātes informācijas iegūšanai un novērtēšanai ar mērķi pieņemt lēmumu
Pasaule mainās arvien straujāk, nesot ne tikai jaunas iespējas, bet arī jaunus sāncenšus. Pasaules tirgus ir kļuvis piesātināts, un izņēmums nav arī Latvija. Šodien uzņēmumiem ir jārēķinās ar vissīvāko konkurenci.
Lai izturētu konkurenci, ir nepieciešams pilnveidot visu, kas darīts līdz šim. Ir strauji jāmainās, jāatmet viss liekais, jāmeklē jauni ceļi un iespējas.
SIA „STATS” ir dibināts 1993. gadā. Tas specializējas dažādu ēku celtniecībā un rekonstruēšanā. Divpadsmit gadu laikā no neliela uzņēmuma ar dažām nodaļām tas ir kļuvis par koncernu ar septiņiem meitas uzņēmumiem. Šobrīd SIA „STATS” ir viens no 40 lielākajiem būvniecības uzņēmumiem Latvijā. Ietekmīgais biznesa laikraksts Latvijā „Dienas Bizness” 2004. gadā SIA „STATS” ierindoja visstraujāk augošo būvniecības uzņēmumu vidū.
SIA „STATS” uz uzņēmumā izveidoto nodaļu pamata, kas darbojas patstāvīgi savā darbības sfērā, nolemj dibināt atsevišķus meitas uzņēmumus. Tā SIA „STATS” metālapstrādes nodaļas vietā 2005. gada 4. aprīlī Latvijas Republikas Komercreģistrā tiek dibināts SIA „Kelmera Tērauds”.
SIA „Kelmera Tērauds” pamatdarbība ir tērauda, nerūsējošā tērauda standarta un speciālo izstrādājumu ražošana un tirdzniecība gan būvniecībā specializētā sektorā, gan privātajam sektoram.
Šobrīd uzņēmums „Kelmera Tērauds” izjūt zināmas grūtības savā attīstībā. Tas ir saistīts ar pieaugošo konkurenci, uzņēmuma lēno izaugsmi strauji pieaugošajā būvniecības tirgū un finansiālu nestabilitāti. Šis darbs ir tapis ar mērķi izpētīt un atklāt uzņēmuma peļņas un tās ietekmējošo faktoru vājās vietas un uz peļņas analīzes datu pamata izstrādāt priekšlikumus, kas ļautu uzņēmuma īpašniekiem pieņemt lēmumu: turpināt uzņēmuma darbību, vai uzsākt tā likvidācijas procesu.
Kā visi uzņēmumi, arī SIA „Kelmera Tērauds” strādā pēc pašatmaksāšanās principa, tā mērķis ir iegūt maksimālu peļņu, nodrošināt uzņēmumu ar ražošanas līdzekļiem, pareizi tos veidot un izlietot, laikus atmaksāt visas saistības. Finansiāli stabils ir tāds saimnieciskais subjekts, kurš ar pašu rīcībā esošiem līdzekļiem sedz visus bilances aktīvos esošos posteņus un tas nepieļauj neattaisnojošu debitoru un kreditoru parādus, un laikus nomaksā visas savas saistības.
Uzņēmumā vidējais strādājošo skaits 2005.gadā bija 18 cilvēki, no kuriem tikai 5 darbinieki nodarbojas ar tirdzniecību, bet 13 darbinieki nodarbojas ar produkcijas ražošanu un montāžu objektos pēc individuāliem pasūtījumiem. Kā rezultātā tirdzniecības apjomi samazinājās, bet ražošanas apjomi pieauga. Tomēr peļņa veidojās ar negatīvu rādītāju – zaudējumiem. 2005. gada 2. ceturksnī peļņa sastāda – 7 569,00 LVL, 3. ceturksnī jau – 11 644,00 LVL, bet 4. ceturksnī – 9 664 LVL. Tas ir izskaidrojams ar lēno apgrozāmo līdzekļu apriti būvniecības objektos un pieaugošajām pārdotās produkcijas ražošanas izmaksām.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties