Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
Mazākumakcionāru stāvoklis Latvijā un to nākotnes perspektīvas
Faila izmērs:
147 KB
Identifikators:

686525

 
Vērtējums:
Publicēts: 07.12.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 37 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 20. gs. (1900. - 1999. g.)
2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācijas    3
  Ievads    7
1.  Rīgas Fondu biržas izveidošanās un darbība    11
1.1.  Rīgas Fondu biržas pirmsākumi    11
1.2.  Rīgas Fondu biržas attīstība no 1997.līdz 2002.gadiem    13
2.  Publisko akciju sabiedrību mazākumakcionāru raksturojums    33
2.1.  Mazākumakcionāru jēdziens un intereses    33
2.2.  Mazākumakcionāru un to problēmu izveidošanās    35
2.3.  Mazākumakcionāru aizsardzības trūkums    43
2.4.  Mazo un lielo akcionāru interešu konfrontācija    50
2.5.  Mazākumakcionāru iekšējās problēmas    56
3.  Mazākumakcionāru nākotnes ieguldījumu alternatīvas    58
3.1.  Jaunu ieguldījumu instrumentu iespējamība    58
3.2.  Ieguldījumi akcijās    61
3.3.  Ieguldījumi obligācijās    69
3.4.  Ieguldījumu fondi    73
3.5.  Nekustamā īpašuma fondi    77
  Secinājumi un priekšlikumi    83
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    87
  Galvojums    90
  Pielikumi    91
Darba fragmentsAizvērt

Privatizācijas rezultātā Latvijas fondu tirgū ir daudz neliela apjoma akciju īpašnieku. Šie akcionāri savā starpā ir sadrumstaloti, neorganizēti, mazizglītoti fondu tirgus sakarībās un arīdzan slikti informēti par jaunākajām aktualitātēm. Viņu ieguldījumi vairākumā gadījumu ir nesuši finansiālus zaudējumus un vilšanos, kas savukārt novedis pie mazo ieguldītāju norobežošanās no fondu tirgus aktivitātēm un stagnācijas palielināšanās Rīgas Fondu biržā pēdējos gados.
Mazākumakcionāru tiesību aizsardzības nepilnības un jaunu finansu intrumentu trūkums valstī ir veicinājis privātpersonu brīvo naudas līdzekļu akumulēšanos tracionālajos ieguldījumu veidos – banku depozītos. Bez tam minēto un citu iemeslu dēļ ievērojami iedzīvotāju līdzekļi atrodas mājsaimniecībās skaidras naudas formā. Tas, savukārt, samazina ieguldītāju finansu resursu ienesību un kopējo kapitāla apriti valstī kopumā, novedot pie fondu tirgus ilglaicīgas stagnācijas.
Temata aktualitāte sakņojas apstāklī, ka līdz šim mazākumakcionāru problēmām Latvijā ir pievērsta maza uzmanība. Kaut arī masu informācijas līdzekļos periodiski parādās viedokļi par šo problēmu, reāli risinājumi tiem neseko. Sabiedrībā lielā mērā valda viedoklis, ka uzņēmumu pēcprivatizācijas laikā pieļautās likumdošanas nepilnības un atsevišķu indivīdu kļūdas ir tikai atjaunotās Latvijas republikas fondu tirgus vēstures agrīnais posms, kuram bija lemts būt neveiksmīgam. Tomēr neizvērtējot pieļautās pagātnes kļūdas un turpinot līdzšinēju investoru piesaistes politiku valstī, varētu lieki aizkavēties fondu tirgus un līdz ar to pastarpināti arī visas tautsaimniecības attīstība.
Jāņem vērā, ka mazākumakcionāri ir ne tikai privātpersonas, kuru īpašumā šobrīd privatizācijas rezultātā ir nonākuši daži desmiti vai simti publisko akciju sabiedrību īpašuma apliecinošu vērtspapīru. Tie ir arī potenciālie investori, kuri varētu ieguldīt ievērojamus līdzekļus uzņēmumu pamatkapitālā, bet kurus attur nepilnīgie likumi un citi normatīvie akti, kā arī neskaidrie kapitāla tirgus uzraudzības principi. Tādejādi mazākumakcionāru problēmas nav tikai pagātnes atskaņas.
Autoram, uzturot darba attiecības ar a/s “Latvijas Krājbanka”, amata pienākumos ietilpst vērtspapīru kontu apkalpošana un biržas darījumu netieša izpilde. Pateicoties trijos gados gūtai pieredzei darbā ar vērtspapīru klientiem un konsultējoties ar citiem vērtspapīru speciālistiem – praktiķiem, autors ir izveidojis personīgu priekšstatu par vērtspapīru tirgus stāvokli valstī un problēmām, kas saistītas ar to, un nonācis pie secinājuma, ka viena no asāk izteiktajām fondu tirgus nepilnībām ir tieši mazākumakcionāru ierobežotās tiesības tajā. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties