Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:495857
 
Vērtējums:
Publicēts: 21.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 38 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācijas    3
  Ievads    6
1.  Maksātnespējas būtība un to ietekmējošie faktori    8
1.1.  Maksātnespējas jēdziens    8
1.2.  Likums par privātpersonu bankrotu un maksātnespējas procesu    10
1.3.  Maksātnespēju ietekmējošie faktori    16
2.  Uzņēmumu maksātnespējas izmaiņu tendences    19
2.1.  Maksātnespējīgo uzņēmumu skaita izmaiņas    19
2.2.  Uzņēmējdarbības attīstību ietekmējošie faktori    24
3.  Maksātnespējas situācijas ietekme uz kredītu kvalitāti    32
3.1.  Latvijas banku kredītu kvalitātes dinamika    37
3.2.  BIGBANK bankas kredītu kvalitāte    42
  Secinājumi un priekšlikumi    58
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    61
  Galvojums    64
Darba fragmentsAizvērt

Mūsdienu uzņēmējs darbojas daudzos segmentos – pēc būtības, viņš ir: gan kreditors, gan debitors, pārdevējs un pircējs vienlaicīgi. Ražotājs pārdod preci, iepērk izejvielas, materiālus un elektroenerģiju, saņem kredītus bankā, kreditē pircējus – starpniekus, sniedzot tiem maksājumu atlikšanas iespēju. Biznesa attiecību ķēde bieži vien izrādās ļoti gara un sazarota, un diemžēl, bieži pakļauta pārtrūkšanas iespējai. Kad vienā no ķēdes posmiem notiek bojājums, bet vienkāršāk runājot – savlaicīgi netiek atgriezti parādi, tās dalībniekiem tas draud ar maksātnespēju un bankrotu.
Mūsdienās arvien ierastāka kļūst situācija, kad veiskmīgam uzņēmumam darbojoties, tas pēkšņi iesniedz maksātnespējas pieteikumu. Vai arī otrādi. Vadošā kompānija ierindojās visu nozares reitingu augšdaļā, bet tad pēkšņi nokļuva zem sloga smieklīga, dažu tūkstošu liela parāda dēļ. Un atkal nepatīkams iznākums – maksātnespēja. Zaudēt naudu gan personīgās bankrotēšanas procesā, tā arī parādnieku dēļ, kuri izrādījās maksātnespējīgi – tā nav pati iepriecinošākā perspektīva.
Diplomdarba tēma ir aktuāla dotajā brīdī, tā kā parādnieku skaits, kuri nespēj norēķināties ar bankām par iepriekš ņemto aizņēmumu pieaug. Inflācijas, ekonomikās pieauguma tempu palēnināšanās deva sāpīgu triecienu daudziem iedzīvotājiem un uzņēmējiem. Daļa ģimeņu, kuras paņēma mājokļa kredītu un, bija kā viņām likās, aprēķinājušas savas spējas vairākus gadus uz priekšu, saskārās ar ienākumu samazināšanos. Rezultātā: uz 2007.gada beigām kredītizmaksas kavējošo skaits sastādīja 9,5 procentus. Iepriekšējos gados, kad ekonomika strauji attīstījās, kavējumu skaits bija nenozīmīgs. Pēdējos mēnešos klientu skaits, kas kavē izmaksas, ir palielinājies, lai gan arī tas ir neliels uz vispārīgā banku klientu skaita un uz kopējā saistību fona. Bankas šobrīd piedāvā vairākus variantus, kā izkļūt no apgrūtinošās situācijas. Piemēram, klients var paņemt kredītbrīvdienas, vienoties par kredīta dzēšanas grafika izmaiņām, izvēlēties aizdevumam citu valūtu, kas mazinās procentu izmaksu. Bet bankā viņam ir jāierodas uzreiz, tiklīdz rodas pazīmes, ka viņa finanšu stāvoklis kļūst apgrūtinošs.
Uz doto brīdi Latvijā arvien aktuālāka kļūst nemaksāšanas problēma, ar kuru laiku pa laikam sastopas pat stabili strādājoši uzņēmumi, tā kā tie savā darbībā ir saistīti ar citiem uzņēmumiem. Turpinot savu darbību, nemaksājošie uzņēmumi ar katru dienu palielina savus parādus budžetam, kredītorganizācijām, citiem uzņēmumiem, pašu personālam. Tas izraisa būtisku tādu uzņēmumu kredītsaistību pieaugumu, bet to augsts līmenis ir nacionālās ekonomikas raksturīpašība dotajā brīdī.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −42,96 €
Materiālu komplekts Nr. 1138413
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties