Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:295885
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.05.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 21 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācija    3
  Abstract    4
  Аннотация    5
  Ievads    6
1.  Teorētiskais nodarbinātības un bezdarba ekonomiskās būtības raksturojums    9
1.1.  Darba tirgus un nodarbinātība    9
1.2.  Bezdarbs, tā cēloņi, formas un veidi    14
1.3.  Bezdarba sociālās un ekonomiskās sekas    26
1.4.  Bezdarba līmeņa samazināšanas iespējas    28
1.5.  Nodarbinātības veicināšanas un bezdarbnieku atbalsta politiskas dokumentu apskats    31
  Bezdarba situācijas raksturojums Latvijā 2006. – 2009.gadā    35
2.1.  Bezdarba līmeņa un struktūras analīze    38
2.2.  Bezdarba samazināšanas pasākumi Latvijā    57
2.3.  Komercdarbības attīstības loma bezdarba samazināšanā Latvijā un Latgalē    69
  Bezdarba situācija Daugavpilī    72
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    86
Darba fragmentsAizvērt

Darba tirgus stāvoklis un procesi iedzīvotāju nodarbinātības sfērā attiecas uz globālajiem sociāli – ekonomiskajiem valsts parametriem. No vienas puses darba tirgus ir ekonomiskās sistēmas elements un no tā funkcionēšanas efektivitātes ir atkarīga ekonomiskā attīstība valstī. No otras puses, tas ietekmē iedzīvotāju labklājības līmeni un lielākās daļas sociālo procesu raksturu, pastiprinot vai vājinot radušās pretrunas.
Katras valsts ekonomiskās stabilitātes rādītājs ir pēc iespējas zemāks bezdarba līmenis. Bezdarbs ir un paliek visaktuālākā tirgus saimniecības ekonomiskā un sociālā problēma, kura var skart jebkuru valsti. Pastāv vairāki iemesli, kāpēc bezdarbs tiek uzskatīts par sociālu un ekonomisku problēmu: resursu zudums, nenodarbināto cilvēku ekonomiskās grūtības, personības degradācija u.c.
Nelielā apjomā bezdarbam normāla tirgus apstākļos ir jābūt. Kāds vienmēr sev meklēs piemērotāku darbu, kāds centīsies stāties darba attiecībās pirmo reizi u.t.t. Jebkurā momentā būs brīvas darba vietas un būs cilvēki, kas tās meklē, tāpat būs arī tādi cilvēki, kas arī necentīsies atrast darbu. Taču augsts un arvien pieaugošs bezdarbs ir valsts ekonomiskās lejupslīdes pazīme. Bezdarbs mūsdienās ir viena no galvenajām problēmām un makroekonomiskās nestabilitātes rādītājs, šobrīd bezdarbs kļuvis par ļoti aktuālu tēmu ikvienam valsts iedzīvotājam.
Darbs – ir viena no nozīmīgākajām cilvēka dzīves vērtībām, jo tas ne tikai nodrošina cilvēkam līdzekļus iztikas nodrošināšanai, bet arī veido pamatu radošās domāšanas attīstībai, pašrealizācijai un sociālo kontaktu veidošanai. Cilvēku labklājība tiešā veidā ir saistīta ar stabilu darbu un pietiekamu atalgojumu par šo darbu. Zems iedzīvotāju nodarbinātības līmenis, ilgstošs bezdarbs, sociālās atstumtības risks satrauc sabiedrību. Par svarīgākajām sociālās vides problēmām tiek uzskatītas sociālā noslāņošanās, pieaugošā atšķirība starp teritorijas centrālās daļas un perifērijas iedzīvotājiem. Pilsētās, sevišķi reģionos, ir nepieciešams veidot labvēlīgus apstākļus darba vietu radīšanai, sevišķi tiešā tuvumā no apdzīvotām vietām, tā kā tas samazina nemērķtiecīgu iedzīvotāju migrāciju. Ir nepieciešams veidot adekvātus mehānismus, lai simulētu darbspējīgo iedzīvotāju iekļaušanos darba tirgū. Tāpat ir nepieciešams palielinātu uzmanību veltīt atsevišķu iedzīvotāju problēmgrupu, tādu kā invalīdu, no ieslodzījuma vietām atbrīvoto iedzīvotāju u.c., iesaistīšanai darba tirgū.
Darba tirgū pastāvīgi notiek pārmaiņas pieprasījumā – uzņēmumi optimizē savu darbību, pārkārtojas, tādējādi mainoties nepieciešamo darbinieku struktūrai. Darba tirgū iesaistītajām personām ir jābūt gatavām tādām globalizācijas izpausmēm. Tāpēc eksistē nepieciešamība pielāgoties un pārkvalificēties, lai nodrošinātu cilvēkam nodarbinātības iespēju visa viņa mūža garumā.
Latvijā kā jebkurā citā pasaules valstī iedzīvotāju nodarbinātība un bezdarbs ir viens no svarīgākajiem ekonomiskajiem un sabiedriskajiem jautājumiem. Šobrīd Latvijā darba tirgus problēmas kļūst aizvien aktuālākas sakarā ar ekonomiskās krīzes ietekmi, kuras ietekmē daudzi uzņēmumi ir spiesti sašaurināt savu lietišķo aktivitāti un saīsināt strādājošo skaitu. Latvijas darba tirgus aktuālas problēmas šobrīd ir salīdzinoši zems nodarbinātības līmenis, strauja brīvo darba vietu skaita samazināšanās un noturīgi augsts bezdarba līmenis. Problēmas aktualitāte valstī arī noteica dotā diplomdarba tēmas aktualitāti.
Diplomdarba mērķis ir apskatīt bezdarba situāciju un struktūru Latvijā 2006. – 2009.gadā un balstoties uz bezdarba līmeņa samazināšanas iespēju apskatu, izstrādāt priekšlikumus situācijas darba tirgū uzlabošanai. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, diplomdarbā tiek noteikti šādi uzdevumi:
pamatojoties uz speciālo literatūru, izpētīt bezdarba veidošanās teorētiskos aspektus;
izanalizēt bezdarba un nodarbinātības statistiskos datus Latvijā 2004.g. – 2009.g.;
izpētīt bezdarba struktūru Latvijā 2006.g. – 2009.g.;
apskatīt īstenojamos bezdarba samazināšanas pasākumus Latvijā;
raksturot bezdarba situāciju Daugavpilī;
izdarīt secinājumus un izstrādāt priekšlikumus bezdarba samazināšanai Latvijā.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −42,96 €
Materiālu komplekts Nr. 1229429
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties