Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:862411
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.04.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mīnusi
Pārmērīgi uzņemot ogļhidrātus, palielinās daudzu sistēmisku slimību risks, jo sevišķi - aptaukošanās.
Katrs cilvēks individuāli var novērot, vai ogļhidrāti uzņemti par daudz, veicot asins glikozes mērījumus. Vienkāršākais veids - vērot svaru. Ja tas pieaug, nepieciešams ierobežot augsta GI sastāva produktu uzņemšanu nepareizā laikā.
Vissvarīgākā nozīme ogļhidrātu vielmaiņā ir aizkuņģa dziedzerim un tā fermentam - insulīnam. Traucējumi aizkuņģa dziedzera normālajā darbībā izraisa cukura diabētu, kā rezultātā tiek traucēta ogļhidrātu un tauku maiņa un krasi palielinās glikozes saturs asinīs.
Galvenā ārstēšana ir pareizs uzturs, ar regulētu ogļhidrātu, kā arī olbaltumvielu un tauku sastāvs.

Ieteikumi
Pārtikas produktus ar augstu ogļhidrātu koncentrāciju kombinē ar tiem, kuros ir daudz olbaltumvielu – tas samazinās ogļhidrātu pārstrādes ātrumu.
Ieteicams lietot pārtikas produktus ar mazāku GI
Svara kontrolei ieteicams ogļhidrātiem bagātu uzturu g.k. uzņemt pirmajā dienas pusē un pusdienas laikā.
Ja iespējams - neuzņemt ogļhidrātus ~3st. pirms gulētiešanas.
Izvairies no vienkāršajiem ogļhidrātiem, koncentrējies uz salikto ogļhidrātu uzņemšanu, jo tie zarnās sadalās pakāpeniski, līdz ar to asinīs glikoze nonāk vienmērīgi.
Tauku oksidēšanos veicina neliels daudzums ogļhidrātu uzturā, bet daudz ogļhidrātu uzturā kavē lipolīzi un stimulē ogļhidrātu lipolīzi.
Ogļhidrāti labāk tiek izmantoti organismā, ja lieto jauktu uzturu (dzīvn. un augu izcelsmes uzturlīdzekļus). 

“ Pārtikas un lauksaimniecības organizācija un 
Pasaules Veselības organizācijas kopīgi iesakām valstu uztura pamatnostādnēs noteikt mērķi 55-75% no kopējā uzņemtā enerģijas daudzuma iegūt no ogļhidrātiem, bet tikai 10% no tiem ar cukuru (vienkāršiem ogļhidrātiem). “
(PVO,2003)

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties