Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:841249
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Funkcionālās pārtikas jēdziens    4
  Bagātinātie funkcionālie pārtikas produkti    5
  Probiotiskie piena produkti ar/bez prebiotikām    6
  Prebiotikas    7
  Simbiotikas/sinbiotikas    7
  Funkcionālie piena produkti holesterīna satura un asinsspiediena pazemināšanai    8
  Populārākie funkcionālālie piena produkti Latvijā    9
  Secinājumi    13
  Izmantotā literatūra un informācijas avoti    14
Darba fragmentsAizvērt

Pieaugot dzīves steigai un stresam, cilvēkiem vairs neatliek laika pilnvērtīgi ieturēt maltīti, nodoties fiziskām aktivitātēm, tāpēc visā pasaulē un arī Latvijā ir strauji pieaugusi saslimstība ar dažādām slimībām - sirds un asinsvadu, gremošanas orgānu, aptaukošanos. Tās visas ietekmē uzturs, tāpēc, lai novērstu riska faktorus un sekmētu veselīgu un sabalansētu uzturproduktu ražošanu, tirgū ir ienākusi jauna pārtikas produktu grupa – funkcionālā pārtika. Krievu zinātnieks izvirzīja hipotēzi, ka, lietojot uzturā raudzētus piena produktus, ir iespējams paildzināt cilvēka dzīves garumu. Kopš tā laika funkcionālās pārtikas jomā ir veikti neskaitāmi pētījumi, īpašu uzmanību pievēršot probiotiskajiem piena produktiem, kas veido lielāko funkcionālās pārtikas daļu. Šie produkti pietiekami lielā daudzumā satur dzīvas pienskābes baktērijas, kas labvēlīgi ietekmē cilvēku un dzīvnieku gremošanas orgānu sistēmas mikrofloru.
Regulāri lietojot uzturā funkcionālās pārtikas produktus, ir iespējams veidot sabalansētu, pilnvērtīgu un veselīgu uzturu, novēršot kādas uzturvielas trūkumu organismā un vienlaicīgi veicot dažādu slimību profilaktiskos pasākumus.
Funkcionālu pārtikas produktu izgatavošanā izmantotās uzturvielas: omega-3-taukskābes, konjugētā linolskābe (CLA), sekundārās augu bioloģiski aktīvās vielas (polifenoli, karotinoīdi u.c.), oligosaharīdi, balastvielas (pektīns, guars u.c.), vitamīni (A, C, E, K utt.), minerālvielas (kalcijs, jods, dzelzs utt.), proteīni, aminoskābes, bioloģiski aktīvi peptīdi, probiotiskās baktērijas.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties