Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:768709
 
Vērtējums:
Publicēts: 17.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Zemgale un Kurzeme pēc Livonijas ordeņa sabrukšanas pastāvēja kā atsevišķa valsts vairāk nekā 200 gadus (1561-1795). To sauca par hercogisti, tās priekšgalā bija hercogs, kas skaitījās Polijas – Lietuvas karaļa vasalis.
Par pirmo hercogu kļuva pēdējais Livonijas ordeņa mestrs Gotards Kelters. Hercogs valdīja kopā ar sešu vīru padomi. Galvaspilsētas bija Jelgava un Kuldīga.
Gothardam Ketleram bija divi dēli, kuriem viņš izdalīja mantojumā hercogisti: Vecākais brālis Frīdrihs paņēma Zemgaliar mitekli Jelgavā, jaunākais Vilhelms – Kursu ar mitekli Kuldīgā. Straujās dabas dēļ viņš sanāca naidā ar Piltenes muižkungiem. Par to viņam Polija atņēma lielkunga tiesības un visu Kurzemi atdeva Frīdriham.
Lielkungam Frīdriham nebija bērnu. Viņš ar Polijas piekrišanu par savu mantinieku iecēla padzītā Vilhelma dēlu Jēkabu, kurš izglītojās Vācijā, Francijā, Anglijā un Holandē. Redzot, ka Holande plaukst tirdzniecības ziņā un redzot to, ka Holande bija lielākā tirdzniecības valsts ziemeļos, Jēkabs nonāca pie pārticības, ka tautas bagātības avots ir nauda, un valsts uzplaukst, pateicoties tirdzniecībai. Kad 1642.gadā nomira Frīdrihs, Jēkabs bez kādiem kavēkļiem kļuva par Kurzemes – Zemgales hercogu.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties