Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:724419
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 01.09.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

1561.gadā beidza eksistēt Livonijas konfederācija un bijušās Livonijas dienvidu daļa kļuva par Kurzemes un Zemgales hercogisti, ar Jelgavu kā galvaspilsētu. Kurzemes hercogistes teritorijā sākumā neietilpa agrākā Kurzemes bīskapijas zeme, kas kopš 1559.gada piederēja Dānijai. Pēc Polijas un Dānijas kara 1585.gadā šo teritoriju par 30 000 dalderu ieguva Polija. Kurzemes hercogistei sākumā arī nepiederēja arī Grobiņas novads. To Ketlers būdams vēl ordeņa mestrs 1560.gadā bija ieķīlājis Prūsijas hercogam parādu nodrošināšanai. Tikai 1609.gadā Ketlera dēls Vilhelms, apprecot Prūsijas hercoga meitu, atguva Grobiņu kā sievas pūra daļu.
Iedzīvotāju vairākums bija Latvijas zemnieku, bet sociālā, ekonomiskā un politiskā kundzība saglabājās vācu feodāļu un birģeru rokās. Kurzemes hercogistes ekonomiskais pamats bija feodālā lauksaimniecība.
1562.gada 5.martā pēdējais Livonijas ordeņa mestrs Gothards Ketlers kļuva par hercogistes pirmo hercogu. Jaunā hercoga stāvoklis bija strīdīgs. Kurzemes muižniecības vairākuma acīs Gothards nebija nekāds valdnieks, bet gan tikai “pirmais starp līdzīgiem”. Daži muižnieki pat atteicās zvērēt viņam uzticību un deva priekšroku kļūt par karaļa vasaļiem. Agrākās ordeņa muižas, kas veidoja aptuveni 1/3 hercogistes platības, pārvaldīja hercogs.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1143088
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties