Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:449350
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.09.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Klīstošais holandietis Riharda Vāgnera daiļradē iezīmē robežu starp tradicionālo un jauno. Numuru operas pierasto struktūru šeit jau ietekmējusi vadmotīvu tehnika, kas Vāgneram ļauj sasaistīt skaņumateriālu jaunā jēgvienībā, paverot ceļu turpmākajiem meklējumiem mūzikas drāmas žanrā. Šāds formulējums, lai arī cik pareizs tas būtu, diemžēl nespēj sniegt pat aptuvenu skaidrojumu, kādēļ mūsdienu publika vēl aizvien gatava skatīties šo operu.
Vāgners acīmredzot ir nojautis spēcīgo vēlmi izprast viņa radīto mākslasdarbu un tā īpatnējo pievilcības spēku, jo centies visu paskaidrot gan saviem laikabiedriem, gan tālajai nākamībai. Iespēja noslīkt šī ģeniālā komponista rakstu plūdos, protams, ir daudz lielāka nekā Zentas izredzes radīt laimīgu daudzbērnu ģimeni kopā ar Holandieti, tomēr atsvaidzināsim atmiņā paša Vāgnera mēģinājumus raksturot galveno varoni un šīs operas filosofiju kopumā:
“Skaidrajā hellēņu pasaulē mēs to sastopam Odiseja ceļojumos un viņa vēlmē iegūt dzimteni, mājas, pavardu un sievu, vecās Hellādas pilsoniskajam dēlam tiecoties pēc patiesi sasniedzamā un beigās arī sasniegtā. Bez savas pasaulīgās mājvietas pastāvošā kristietība šo zīmi ietvēra mūžīgā žīda tēlā; šim vienmēr un bezgalīgi, bez mērķa un prieka jau sen kā izdzīvotai dzīvei nolādētam klejotājam nebija izredžu tikt atpestītam; vienīgās viņa cerības bija saistītas ar nebūtību. Viduslaiku beigās dažas tautas modināja sevī jaunu, darbīgu dzīves dziņu: pasaulvēsturiski pašu spilgtāko izpausmi tā guva atklājumu instinktā.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1136955
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties