Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:240318
 
Vērtējums:
Publicēts: 13.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Teorija
Aizenka teorija ir veidojusies, par pamatu izmantojot galvenokārt fizioloģiju un ģenētiku. Lai arī Aizenks ir biheiviorisma pārstāvis, un līdz ar to pieņem, ka iemācītiem ieradumiem ir liela nozīme, tomēr vienlaikus viņš uzskata, ka personību atšķirības ir atkarī¬gas no iedzimtības. Tādēļ Aizenks īpaši interesējās par temperamenta pētījumiem.
H. Aizenka personības definīcija skan šādi: "Vairāk vai mazāk noturīgu (stabilu) personas rakstura, temperamenta, intelekta un ķermeņa konstitūcijas organizācija, kura nosaka tās unikālo piemērošanos videi". Pielāgošanās videi, mijiedarbība ar vidi ir personības galvenā funkcija.

Personības iezīmju hierarhiskums
Aizenka teorija paredz, ka personības iezīmes sakārtojas hierarhiskā struktūrā, ko veido: personības pamatiezīmes, ko Aizenks dēvē par personības tipiem (ekstraversija/intraversija, neirotisms, psihotisms);
Tā kā Aizenka definīcija akcentē sistēmu iezīmes, kuras akumulējoties veido tipus, katrs tips ir hierarhiski organizēts un sastāv no iezīmēm, iemaņām un specifiskām reakcijām. Tipi ir it kā abstraktāki, bet iezīmes, iemaņas un reakcijas – konkrētākas.
Katrs tips pamatojas uz noteiktu iezīmju kopumu, kas veidojies daudzkārt konstatētu augstu korelāciju rezultātā. Katru iezīmi savukārt veido korelācijas starp ierastajām atbildēm - iemaņām, bet katru iemaņu - korelācijas starp specifiskajām reakcijām.
Pamatiezīmes var izpausties dažādās personības iezīmēs, taču iezīmes sastāv no daudzskaitlīgām pierastām reakcijām, taču pierastās reakcijas veidojas no dažādām specifiskajām reakcijām.
Aizenks veic plašus pētījumus (galvenokārt izmantojot faktoru analīzi), un to rezultātā konstatē, ka temperamentam ir divas galvenās dimensijas jeb pamatiezīmes: neirotisms/stabilitāte, ekstraversija/intraversija.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1131565
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties