Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:127350
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.03.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Prātnieks ir runas vīrs, Slātavas jaunās paaudzes saimnieks, aitu un linu tirgotājs. Prātnieks nav augsti izglītots kā Pietuka Krustiņš, viņa garīgās attīstības līmenis ir tāds pats kā visiem pārējiem slātaviešiem vai čangaliešiem. Runas sēdē arī Prātnieks uzskata, ka no bazūņu skaņām baznīcai izbirs logi, bet krogus ainā viņš nevar atskārst, kur slēpjas kļūda čangaliešu skaitīšanā un pieļauj tādu pašu kļūdu, skaitot: „Es, viens, divi, trīs...” Taču, salīdzinot ar citiem slātaviešu vai čangaliešu saimniekiem, Prātnieks ir uzņēmīgāks, drošāks, neatlaidīgāks, savus nodomus īstenojot, nekautrīgāks, izvēloties līdzekļus. Laikā, kad pieaug naudas un mantas nozīme, tieši šīs īpašības nodrošina Prātniekam panākumus. Teodors Zeiferts Prātnieku raksturo: „Viltnieks, mērnieka labā roka”. (4, 430)
Prātnieks bija „jauns, skaists cilvēks ar apaļu seju, dzelteniem matiem un apģērbies kā visa jaunā paaudze.” Viņam bija melns kažoks, ar skaistu jostu un cepuri: „Prātnieks melnā aitādu kažokā, kuram pašu austa pelēka vadmala virsū, liela apkakle un sarkana josta. (..)” Romāna pirmajā daļā Prātnieks nolaiž acis vien runājot par precībām, bet vēlāk tās ļoti reti var pacelt netīras sirdsapziņas dēļ. Viņam bija ieradums graizīt kociņu, lai nebūtu slepeni jānolaiž acis. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties