Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:899748
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.03.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Prātnieka tēla analīze    3
  Oļiņietes tēla analīze    4
  Švauksta tēla analīze    5
  Pietuka Krustiņa tēla analīze    6
  Annužas tēla analīze    7
  Ekonomiskās problēmas romānā    8
  Lietišķā etiķete romānā    11
Darba fragmentsAizvērt

„”Tātad nu, jaunskungs, ir tās vajadzīgās robežas no tām, kas nākošu nedēļu dzenamas un par kurām man bij zināšana, iztaisītas, tā ka beigās paliek tik šī pati Irbēnu māja,” Prātnieks pačukstēdams runāja. „Bet tagad saņemat par visām, tad padarīsat gan arī to, kas pie šās mājas būs vajadzīgs.”” (137)
No šī citāta noprotama Prātnieka īstā daba. Viņš ir kā starpnieks starp mērniekiem un savu tautu, kurš lielu daļu no mērniekiem domātās naudas iebāž pats savā kabatā. Viņš ir gatavs uz visu, lai tikai panāktu savu labumu un no jebkuras situācijas, notikuma, citu cilvēku kļūdām ir iemācījies ar savu aso prātu un reakciju iegūt sev labumu. Pat tad, kad konkrētais gadījums uz viņu neattiecas. Pašam Prātniekam garīgās vērtības ir svešas. Viņu ap jebkuru lietu saista tikai nauda un manta. Manuprāt, pat viņa iecerētās precības ar Lienu būtu tikai veids, kā viņš no Oļiņiem iegūtu labumu, piemēram, tās pašas Gaitiņu mājas. Prātnieks lieliski apzinās savas prāta spējas un nekļūdīgi tās liek lietā. Manuprāt, Prātnieks ir pilnīgs pretstats tiem valstsvīriem, kuri spriež par tautas labumu. Viņi pārsvarā mētājas ar tukšiem vārdiem, turpretī Prātnieks savu viedokli pauž saprātīgi un ar konkrētu nodomu. Ar Prātnieka raksturu romāna autori, manuprāt, centušies pateikt lasītājam, ka vienmēr ir kāds gudrāks, kurš var cita vājumu izmantot savtīgos nolūkos.
Citu slātaviešu un čangaliešu acīs Prātnieks ir iekarojis nedalāmu uzticību ar to, ka viņš vienmēr it kā atrod izeju no sarežģītām situācijām, taču bieži vien tā nav nekāda izeja, bet gan kārtējais iegansts iebāzt naudu savā kabatā. Liela daļa no slātaviešiem un čangaliešiem pat akli tic, ka Prātnieks ir kas augstāks par visiem pārējiem. Tomēr, atrodas arī tādi, kuri skaidri redz kā Prātnieks māna savu tautu, un tie tad arī attiecīgi rīkojas. Romāna vidū Prātniekam klājas diezgan grūti, jo tiek nodedzināta viņa klēts. Ar šo romāna autori centušies pateikt, ka slikti darbi neatmaksājas. Vienmēr notiek kāds neparedzēts apstāklis, kurš visu izjauc un tad nākas samaksāt par saviem grēkiem. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1166596
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties