Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:682322
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.12.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Z.Lazdu var uzskatīt par vienu no latviskākajām dzejniecēm. Latviešu literatūrā viņa ienāk 20.gs. 30.gados kā gaiša un saulaina, mīlestības pārpilna dzejniece. Tam seko trimdas periods, kas atspoguļo gan pašas dzejnieces, gan visas latviešu tautas dziļo traģismu.
Pirms sāku runāt par viņas personību un daiļradi, gribu minet dažus biogrāfiskus datus.
Zinaīda Zelma Lazda, īstajā vārdā Šreibere, dzimusi 1902.gada 6.jūnijā Vidzemē. Viņu stipri ietekmējusi māte – Emma Bauģe, pēc rakstura lēna, maiga, harmoniska skaistuma meklētāja, vienmēr atklāta un pilnīgi patiesa. Zinaīda visu dzīvi tiecās līdzināties tieši viņai. Savukārt tēvs bija pilnīgs pretstats – radis visus izrīkot, viņš bija skarbs un dusmās ātrs. Tomēr visdziļāko iespaidu uz nākamo dzejnieci atstāj tēva māte. Pati Zinaīda velāk par viņu rakstīja: “Viņa bija kā burve un tālreģe, lai gan ar bursanu nenodarbojās.” Tieši šī apbrīnojamā sieviete ieved meiteni apbrīnojamā latviesu fokloras pasaulē, iepazīstina ar visdažādakajiem mitoloģiskajiem tēlie, kas velāk tik harmoniski iekļausies viņas dzejā.
1911.gadā Zinaīda sāk iet Ērgļu pagasta pareizticīgo draudzes skolā, tad luterāņu draudzes skolā. Tomēr īstais izglītības ceļš sākas 1919.gadā, kad topošā dzejniece dodas uz Rīgu un iestājas N.Draudziņas ģimnāzijā, bet 4 gadus vēlāk kļūst par Latvijas Universitātes Baltu filoloģijas studenti, Pēc universitātes beigšanas viņa atgriežas savā ģimnāzijā, kur ilgus gadus nostrādā par skolotāju.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1114082
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties