Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:991507
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.04.2000.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
  Politiskā situācija Eiropā Ziemas kara priekšvakarā    4
  Sarunas Maskavā un kara sākums    6
  Pretējo pušu gatavošanās karam    7
  Pirmais krievu uzbrukums “Mannerheima līnijai”.Karēlijas šaurums    14
  Kiteles ielenkums. Karēlija    18
  Kauja par Somusalmi. Centrālā Somija    23
  Kauja par Kuhmo. Centrālā Somija    26
  Krievi ieņem Petsamo. Lapzeme    27
  Otrais krievu uzbrukums “Mannerheima līnijai”.Karēlijas šaurums    28
  Gaisa karš virs Somijas    33
  Karadarbība jūrā    38
  Miera līgums un kara sekas    41
  Nobeigums    44
  Pielikumi    45
Darba fragmentsAizvērt

Politiskā situācija Eiropā Ziemas kara priekšvakarā

1918. gadā Somijai izdevās iegūt neatkarību, atbrīvojoties no Krievijas impērijas žņaugiem. Somi gadsimtiem bija dzīvojuši zviedru un krievu pakļautībā, tādēļ radušos iespēju iegūt patstāvību tie ar lielāko prieku izmantoja. Diemžēl somi ieguva nepatīkamu kaimiņu – jauno padomju valsti, kur nežēlīgi tika sākta komunisma celtniecība. Jaunās padomju valsts uzdevums bija sagatavot vispasaules revolūciju, jo komunisma ideja spēja ilgstoši pastāvēt, ja tā aptvertu visu pasauli. Un jaunā padomju Krievija kļuva par pasaules revolūcijas placdarmu. Pirmās šo revolūcijas eksportēšanu uz savas ādas izjuta tuvākie kaimiņi – Igaunija, Latvija, Lietuva un arī Somija. Buržuāziskā iekārta gan izrādījās dzīvotspējīgāka, bet Padomju Krievija un vēlāk PSRS nekad neatmeta cerības pacelt sarkano karogu virs Helsinku parlamenta ēkas.
Piecpadsmit gadus pēc komunistiskās impērijas rašanās Eiropā parādījās vēl viens agresīvi noskaņots spēks – Hitlers ar savu nacionālsociālistisko partiju. 1933.gadā, kad Hitlers kļuva par Vācijas kancleru, Austrumeiropa nokļuva sociālisma spīlēs – galēji labējie sociālisti – Rietumos, galēji kreisie sociālisti – Austrumos. Kā vieni, tā otri jutās pārāk šauri savās dabīgajās robežās, tādēļ dabiska likās to vēlme izplesties uz kaimiņu rēķina. Austrijas anšluss un vērmahta iebrukums Čehoslovākijā bija tikai sākums. Bet tās varēja arī būt Hitlera beigas, ja Staļins nebūtu nācis viņam pretim ar abpusēji izdevīgu līgumu par sadarbību. Mēs šo bēdīgi slaveno līgumu pazīstam kā Molotova – Rībentropa paktu, kura slepenie protokoli viegli sadalīja visu Austrumeiropu starp Trešo Reihu un PSRS. Padomju vēsturnieki vienmēr pūlējušies pierādīt, ka Staļins atradās bezizejas situācijā, tādēļ līgums ar Hitleru bija vienīgā izeja. Bet vai tas atbilst patiesībai? Eiropa pirms Hitlera parādīšanās uz politiskās skatuves bija ļoti vienota un stabila. Kaut arī lielākā daļa valstu bija vienādi vājas kā politiski, tā militāri, kopā tās veidoja kaut ko līdzīgu cietoksnim. Un Staļina uzdevums, ja viņš vēlējās panākt vispasaules revolūciju, bija ieņemt šo “cietoksni”, bet cietokšņus vieglāk var iegūt, ja kāds tev palīdz no iekšpuses. Un iespējams, ka Staļins Hitlerā saskatīja šādu “palīgu”. Jo tieši Hitlers no iekšpuses varēja novājināt Eiropu, nepārtraukti karojot tās iekšienē, bet pēc kāda laika, kad Reihs izplestos pa visu Eiropu, Staļins kā “ atbrīvotājs” varētu izplest Padomju valsti līdz pat Atlantijas okeānam. Protams, tas ir tikai pieņēmums, bet kā tad savādāk izskaidrot Staļina vēlmi tuvināties ar nacistiem, kuri pirms tam tika pasludināti par lielākajiem komunisma ienaidniekiem?

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1225282
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties