Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:849090
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Zelta standarta vēsture un nosacījumi    4
  Zelta standarts: pro un contra    8
  Pasaules zelta krājumi    10
  Zelta cenas veidošana mūsdienas apstākļos un to dinamika    12
  Mūsdienu zelta standarts    13
  Iezīmes    14
  Riski    14
  Kritika    14
  Literatūras saraksts    15
Darba fragmentsAizvērt

Zelta standarta vēsture un nosacījumi
Pat mūsdienā daudzi ekonomikas vēsturnieki strīdas par to, kad tieši „īstais” zelta standarts sākas. Daži zinātnieki uzskata, ka zelta standarts ņem savu sākumu kopš Izaka Ņūtona monētu kvalitātes noteikšanu 1717.gadā, kur viņš iekļāva zelta un sudraba proporciju, kas noteica attiecību starp zelta monētām un sudraba peniju, kas bija standarts likumīgs norēķināšanas līdzeklis karalienes Annas laikā. Tomēr parasti tiek uzskatīts, kā pilnam zelta standartam ir vajadzīgs vienveidīgs likumīgs maksājuma līdzeklis, kurš ir segts ar zeltu, un tāpēc, ka Lielbritānija tajā laikā šīs noteikums nebija izpildīts, tiek uzskatīts, ka Lielbritānijā tajā laikā nebija zelta standarta.
Zelta standarta, kas bija laikmetā starp 1870.g. un 1914.g., pamatā bija idejas par starptautisko makroekonomisko politiku, kas ļoti atšķiras no tām, kuras sastāda pamatu starptautiskiem valūtas pasākumiem divdesmitā gadsimta otrajā pusē. Tomēr šis periods attaisno uzmanību tāpēc, ka sekojošie mēģinājumi reformēt starptautisko valūtas sistēmu uz nemainīgas valūtas maiņas likmes pamata var tikt uzskatīti par mēģinājumiem balstīties uz zelta standarta stiprajām pusēm un izvairīties no tā trūkumiem.
Galvenā zelta standarta īpašība teorijā balstās uz īdēju, ko izteica Deivids Hjums (David Hume), ka inflāciju izsauc naudas daudzuma palielināšana un naudas pirktspējas nenoteiktība nākotnē samazinās uzņēmējdarbības uzticību valsts un tām seko tirdzniecības un kapitāla investīciju samazināšana. Galvenā zelta standarta tēze ir: novēršot nenoteiktību, svārstības starp dažādam valūtām un iespējamos ierobežojumus nākotnē darījumu partneri iegūs labumus no ekonomijas, palielinot tirgus par viņa paša precēm, tā kredīta uzticamību, un tirgiem no kuriem tā patērētāji var pirkt preces. Bieži teorija par galvenajiem sasniedzamiem labumiem tiek uzskatīti labumi, kurus iegūst no monetāras un fiskālas disciplīnas ieviešanas valstī.…

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1141709
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties