Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:334927
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.09.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Zirgu dzimtā ir zināmas 9 pamatsugas, no kurām 4 ir zebru sugas (Equus prt.). Zebras ir vienīgās šīs dzimtas pārstāves ar svītrainu apmatojumu. Zebras ir placentāļi – augstākie zīdītāji. Tā ir galvenā, vislielākā zīdītāju grupa, kas apdzīvo visu planētu. Tāpat kā citiem zīdītājiem, zebrām raksturīgs apspalvojums un piena dziedzeri. Zirgu dzimtas pārstāvjiem, arī zebrām, kājām labi attīstīts tikai 3. pirksts. 2., 4. pirksts saglabājies nelielu zemādas kauliņu veidā.

Zebru sugas

Savannu zebras ( Equus burchelli )

Dzīvo Austumāfrikā, savannās un zālājos. Šī zebru suga ir visplašāk izplatīta, dzīves teritorija nav daudz mazinājusies. Vidēji savannas zebra ir 230 cm gara (bez astes) un sver 235 kg . Ķermenis ir apaļš, kājas stipras, samērā īsas, aste kā zirgam, ausis stāvas un ne sevišķi garas. Maiga, pieguļoša spalva, virspusē gaiši ruda, apakšā balta. Purnā, sākot no nāsīm, ir 14 šauras, melnas svītras. Svītras izkārtojas tā, ka acis izskatās, kā ierāmētas melnā. Pa muguras
vidu arī stiepjas melna josla ar baltām malām. Uz kakla mazas, brūnas svītriņas. Krēpes 13 cm augstas. Balss atgādina rējienus. Savannu zebru sugai ir 3 pasugas.
Čapmana zebra ( Equus burchelli chapmani ). Līdzīga savannas zebra, bet spalvas krāsā var būt arī šokolādes toņi.
Damara zebra (Equus burchellii antiquorum). Damara zebras savvaļā sastopamas Āfrikas savannā, taču sausajā periodā migrē uz kalnu vai mežu apvidiem, kur pieejams ūdens. Samērā labi pārcieš zemas gaisa temperatūtas (līdz –10° C). Rīgas zooloģiskajā dārzā mīt tieši Damara zebras, tur tās regulāri arī vairojas.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties