Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:319647
 
Vērtējums:
Publicēts: 01.12.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Ekoloģiskā filozofija    4
1.1.  Tās skaidrojums    4
1.1.1.  Dziļā ekoloģija   
1.1.2.  Sociālā ekoloģija   
1.1.3.  Ekofeminisms   
1.2.  Filozofijas attīstība    7
2.  Morāle un cilvēka attieksme pret dabu    7
3.  Zaļo kustība    9
3.1.  Tās skaidrojums    9
3.2.  Tās attīstība un darbība    12
  Nobeigums    12
  Izmantotā literatūra    13
Darba fragmentsAizvērt

1. Ekoloģiskā filozofija.
1.1. Tās skaidrojums.
Vēsture pastāv kā cilvēka radošās būtības izpausme, to pavada aktīva iejaukšanās dabas procesos, civilizētās pasaules kā dabas pasaules pretstata izveidošanās. Vēsture rāda un apliecina neatgriezeniskas pārmaiņas. Kā liecina mitoloģijas pētījumi, cilvēce ilgi visiem spēkiem pretojās vēsturiskuma izjūtai. No tā var secināt, ka visā šajā laikā cilvēce, būdama dabas daļa, nebija no tās atdalījusies. Tiklīdz radās priekšstats par lineāro laiku un neatgriezenisku notikumu plūsmu, priekšplānā izvirzījās jautājums par nākotni, un cilvēce uzsāka savu patstāvīgu attīstības gaitu. Starp visām dzīvajām būtnēm cilvēks ir unikāls ar to, ka spēj veidot nākotni saskaņā ar saprātu un brīvo gribu.
Cilvēks, attīstot savu unikalitāti un topot brīvs, atraujas no dabas norisēm. Daba un cilvēku pasaule nostājas viena otrai pretī un pamazām nonāk līdz konfliktsituācijai. Rietumu kultūrā pazīstama pragmatiskā nostādne, kas cilvēka garīgumu pretstata dabas materialitātei. Ievērojamais 20.gadsimta franču mākslinieks Žans Dibifē atzīst: „Viens no Rietumu kultūras pamat raksturojumiem ir uzskats, ka cilvēka iedaba krasi atšķiras no citu dzīvo būtņu iedabas. Ir pierasts, ka cilvēku nedrīkst identificēt vai pat salīdzināt ar tādiem elementiem kā vējš, upes, koki. Izņēmums var būt humoristiski atgadījumi vai poētiski retoriskas figūras. Ja Rietumu cilvēks nicina gan upes, gan kokus un necieš, ka viņu salīdzina ar tiem. Turpretim tā sauktais primitīvais cilvēks mīl un apbrīno upes un kokus, un ļoti labprāt grib tiem līdzināties. Viņš spēcīgi izjūt visu lietu kopību, it īpaši to, kura pastāv starp cilvēku un ārējo pasauli. Šīs primitīvās sabiedrības ar daudz lielāku cieņu nekā Rietumu cilvēks skatās uz visu to, kas ir uz Zemes. Tās ļoti labi saprot, ka cilvēks ir nevis citu būtņu īpašnieks, bet gan tikai viena no šīm būtnēm.”
20.gadsimtā Eiropā uzplaukst tāda filozofijas nozare kā ekoloģiskā filozofija. Radusies 20.gs. otrajā pusē, kad cilvēks ir spiests apsvērt, pie kā novedīs mūsdienu tehnoloģijas straujā attīstība.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties