Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:464464
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Zalkša simbolika latviešu un lietuviešu mitoloģijā    4
  Zalkša kults    5
  Nobeigums    7
  Tēzes    8
  Izmantotā literatūra    9
Darba fragmentsAizvērt

Nekad agrāk nebiju interesējusies par latviešu un lietuviešu mitoloģiskajiem tēliem. Bet tad sāku meklēt un lasīt materiālus par šo tēmu un sapratu, ka tā ir ļoti plaša un interesanta. Zalktis ir viena no pazīstamākajām čūskām gan Latvijā, gan Lietuvā, tāpēc, manuprāt, latviešu un lietuviešu mitoloģijā ir plaši pazīstami. Lai gan čūskas lielākai daļai sabiedrības nepatīk un nesimpatizē, tās ir iemantojušas zināmu cieņu. Domāju, ka tieši tāpēc senie latvieši un lietuvieši ir centušies zalkšus izprast, rakstot par tiem teikas, ticējumus, pasakas un citus literāros darbus.
Čūsku cienīšana ir sastopama daudzās tautās, to skaitā latviešu un lietuviešu mitoloģijā. Lielāka daļa tekstu, kas saistīti gan ar čūskas ļaunumu, gan labestību, ir saistāmi ar cilvēku māņticību saistībā ar šiem radījumiem. Mūsdienās daudziem cilvēkiem šķiet smieklīgi čūskas saistīt ar kaut kādām mistiskām dabas parādībām. Tagad, ieraudzījis čūsku, cilvēks to uzskata par eksotiku, jo čūskas vairs nav tik bieža parādība kā tas bija agrāk. Turpretī senie latvieši čūskas ieraudzīšanu skaidroja dažādi.
Mērķis, kāpēc es rakstu šo darbu, ir noskaidrot cēloņus, kāpēc zalktis ir tik bieži sastopams latviešu un lietuviešu mitoloģiskajos darbos un apcerējumos, iepazīties ar zalkša simboliku un slavenu cilvēku uzskatiem un pētījumiem par zalkša kulta rašanos latviešu un lietuviešu mitoloģijā.
Mans galvenais uzdevums, rakstot šo darbu, ir iepazīties ar zalkša tēlu latviešu un lietuviešu mitoloģijā un iepazīstināt ar to citus. Panākt, lai manā uztverē zalktis nesaistītos tikai ar čūsku, bet ar nozīmīgu mitoloģisko tēlu, kas atspoguļo seno latviešu un lietuviešu uzskatus. Un iepazīt baltu tautu mitoloģiskās vērtības.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1175332
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties