Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:523747
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.12.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Zālieni ierīkoti un kopti jau kopš senas pagātnes. Tā, piemēram, 500 gadu p. m. ē. tie veidojuši persiešu dārza pamatu: Nedaudz vēlāk ar grieķu un romiešu starpniecību zālieni izplatījās līdz pat Britu salām, kur mitrā un maigā klimata dēļ tiem bija sevišķi labi aug­šanas apstākļi.
Labi kopti, līdzeni zālieni sniedz lielu estētisku bau­dījumu, ir ideāls fons pārējiem apstādījumu elementiern — koku, krūmu un puķu grupējumiem, — kā arī dažādām dārzu arhitektūras formām. Bez tam zāliens palīdz izcelt un akcentēt tuvās un tālākās vizuālās perspektīvas, rada harmonisku kopnoskaņu, optiski it kā paplašina telpu, kam sevišķi liela nozīme ir mikro­rajonu apstādījumos un piemājas dārzos.
Protams, šādu vēlamu efektu dod tikai līdzeni, labi kopti, plaši zālienu masīvi,_ turpretī zemas kvalitātes, ar stādījumiem pieblīvētu zālieni apkārtnē ienes nepa­tīkamu disharmoniju, tādējādi mazinot vai pat iznīcinot apstādījumu pozitīvo iedarbi uz cilvēka psihi. Šo ap­stākli nedrīkst novērtēt par zemu, jo tas ir faktors, kas ietekmē psiholoģiskā mikroklimata veidošanos cilvēku dzīves un darba vietās. Nedrīkst _arī aizmirst, ka dzīvī­gais zaļums, kas labi koptos zālienos saglabājas no agra pavasara līdz vēlam rudenim, pozitīvi iedarbojas uz cilvēka organismu — mazina nogurumu, atpūtina acis un uzlabo redzi, atjaunina nervu sistēmas darbību, līdz ar to uzlabojot darbaspējas.
Ir konstatēts, ka zālienaugu lapu kopējā asimilējošā virsma uz l ha zāliena ir līdz 100000 m2 liela. Tāpēc iztvaikotā ūdens daudzums l stundā no l m2 zāliena sasniedz pat 200 g, tā dēj ādi_ jūtami ietekmējot mikro­klimatu. Tā, piemēram, karstā_bezvēja laikā gaisa tem­peratūra tiešā zāliena tuvumā cilvēka augumā ir par 2—2,5° zemāka nekā uz asfalta seguma. Pie tam zāliens noverš_ augsnes erozijas un putekļu rašanas iespēju, absorbējot daļu no putekļiem, dūmgāzēm un citiem sī­kiem mehāniskiem piemaisījumiem, kas uz tā nokļūst ar gaisa cirkulāciju.Zālienu sanitāri higiēnisko nozīmi vairo_ arī mikro­bioloģiskie procesi, kas sakņu sistēmas sfērā jeb velēnā iznīcina tur nokļuvušos infekciju slimību dīgļus. Tuvā­kos gaisa slāņus no baciļiem _lielā mērā attīra zālien­augu izdalītās bioloģiski aktīvās vielas — fitoncīdi. Novērota arī zālienaugu jonizējošā iedarbība, kas pozi­tīvi ietekmē cilvēka vispārējo veselības stāvokli. Bez tam zāliena zelmenis kopā ar tā kompakto, elastīgo velēnu jūtami apslāpē spalgus trokšņus, lielā mērā samazina, ražošanas iekārtu un transporta līdzekļu ra­dīto vibrāciju.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1202193
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties