Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:307462
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.05.2022.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Vulkāna izvirdums ir Zemes izelpa   
2.  Zinātnieki iesaka sekot Etnas „elpai”   
3.  Vulkāna izvirduma stāsts   
4.  Jeloustounas vulkāni kļūst par geizeriem   
5.  Uguns kalni – vulkāni   
6.  Vulkāniskās uguns spēks   
7.  Lielākie izvirdumi 20.gadsimtā   
8.  Izmantotā literatū   
Darba fragmentsAizvērt

Seismiskā aktivitāte gar uguns loku rada arī spēcīgas zemestrīces, tostarp regulāri liek drebēt Japānai un Kalifornijai.
Havaju salas atrodas karstā Klusa okeāna ziemeļu apgabalā, tūkstošiem km attālumā no galvenajām vulkānu zonām. To 20 salas ir veidojusi vulkānu ķēde , kas pacēlusies no jūras gultnes.
Karstie punkti rodas, kad izolēta magma iegraužas Zemes plātnē. Milzīgs karstu, šķidru akmeņu baseins paceļas pat 160 km augstumā no Zemes dzīlēm un izlaužas caur Zemes garozas vājākajiem punktiem, lai izveidotu vulkānu. Ja kāda no Zemes plātnēm virzās pār karsto punktu , veidojas vulkānu ķēde , kā , piemēram, Havaju vai Galapagu salas.
Antarktīda , iespējams, izskatās pēc kontinenta , kas iesprostots nebeidzamā sasalumā, tomēr uz tās atrodas 5 vulkāni. Postošākais ir 3794 m augstais Erebusa kalns, kas ir vistālāk pasaules dienvidos aktīvais vulkāns. Tā izvirdums 1841. gadā, kad vulkānu atklāja pētnieks kapteinis Džeimss Ross, bija īpaši nežēlīgs . Kopš tā laika Erebuss bija aktīvs vairākkārt. 1984.gadā tas melnu pelnu mākonī meta karstu akmeņu bumbas 610 m augstumā virs krātera malas, un vulkāns joprojām regulāri izdala tvaiku.
Antarktīdas vulkāni radušies gar lūzuma zonu malām līdzīgi Austrumāfrikas Liela Rifa ielejai, kas lēni, bet pakāpeniski paplašinās.
Pinatubo kalnu izvirdums Filipīnās 1991.gadā izraisīja pasaulē lielākās klimata pārmaiņas pēdējo gadu vēsturē. Pinatubo kalns stratosfērā izšāva milzīgu putekļu daudzumu, kas izplatījās pa pasauli, tiekot līdz pat Antarktīdai. Putekļi aizsedza sauli un pazemināja pasaules vidējo gaisa temperatūruaptuveni par pusgrādu pēc Celsija. Kopš Kraka tau izvirduma 1883. gadā neviena vulkāna sekas nebija sniegušās tik tālu.
Pinatubo kalna izvirdums radīja arī skābju mākoni, kurā bija 6 miljoni tonnu sērskābes aerosola,- tā bija sīku, gaisā lidojošu daļiņu migla. Tāpat kā karstuma vairogs, aerosols atvairīja Saules siltumu un atvēsināja planētu vēl vairāk.
Skābju mākonis stratosfērā uzbruka arī daļai ozona slāņa, un tiek uzskatīts, ka tas izraisījis ozona slāņa samazināšanos virs tropiem, kur ozons ir viskoncentrētākais.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1391787
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties