Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:350552
 
Vērtējums:
Publicēts: 29.09.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Savienoto Valstu iesaistīšanās Vjetnamas konfliktā sakrita ar bipolaritātes izveidošanos pasaulē. Tas bija viens no galvenajiem abu pretējo ideoloģiju cīņu laukiem.
Indoķīna atradās Francijas kontrolē no 19.gadsimta vidus, taču Otrā pasaules kara laikā tur savu varu nostiprināja Japāna. Pret Japānas okupāciju cīnījās vjetnamiešu komunists Ho Ši Mins, kura mērķis bija atbrīvot Vjetnamu no jebkādas koloniālās pārvaldes. Cīņai pret koloniālo pārvaldi Ho Ši Mins par paraugu lika Savienoto Valstu neatkarības karu. Komunistu līderim bija labi militārie panākumi cīņās pret Japānu, un 1945.gada 2.septembrī nodibinājās prokomunistiskā Vjetnamas Demokrātiskā Republika.
Iepriekšējā gada jūlijā Sabiedrotās valstis Potsdamas konferencē bija apspriedušas ar Indoķīnu saistītos jautājumus. Konferencē tika nolemts, ka Lielbritānija un Ķīna pārņems varu Indoķīnā no karu zaudējušās Japānas. Ziemeļos no 16.paralēles Vjetnamā ienāca ķīniešu ( Gomindāna ) vienības, bet dienvidu daļa - britu karaspēks. Vjetnamā ieradās arī franču ekspedīcijas korpuss, kas okupēja Centrālo Vjetnamu un Dienvidvjetnamu.1
1946.gada sākumā britu un ķīniešu karaspēks no Vjetnamas tika izvests, un tur palika Ho Ši Mina vadītie komunistu spēki ( Vjetmins ) un franču karaspēks. Abas puses noslēdz pagaidu vienošanos, pēc kuras komunistu kontrolētajai Ziemeļvjetnama būtu brīva valsts Indoķīnas Federācijas sastāvā. Sarunas tomēr izgāzās, un tam par iemeslu bija jaunā Francijas konstitūcija, kas ietvēra visas aizjūras kolonijas Francijas Savienībā, un neparedzēja patstāvību nevienai Francijas valdījumā esošai teritorijai ieskaitot Ziemeļvjetnamu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1125247
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties