Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:959901
 
Vērtējums:
Publicēts: 31.10.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1.Kāpēc nepieciešams kontrolēt valsts varu?
Varas jautājums ir ne tikai viens no politisko zinātņu centrālajiem jautājumiem, bet neapšaubāmi arī ir saistīts ar filozofiju. Visizplatītākā varas definīcija ir sekojoša: ”Vara ir spēja ietekmēt citu cilvēku rīcību ar kaut kādu līdzekļu – autoritātes, tiesību, vardarbības palīdzību. Vara ir saistīta ar sinonīmu jēdzienu “ietekme”, kas ietver sevī pārliecināšanu (ietekmējot kādu bez draudiem un solījumiem), salīgšanu (solot balvu vai draudot ar sodu) un beidzot ar piespiešanu (draudot ar bargu sodu). Varu var uztvert kā ietekmes formu. Varas realizācija un varas attiecības atklājas visās cilvēka darbības sfērās, kaut gan par konkrētu varas izpausmi var runāt tad, kad skaidri izpaužas pavēles un paklausības elementi.
Vispārējs varas jēdziena definējums lielā mērā atsedz politiskās varas būtiskākos aspektus, taču tās specifika – noteikt attiecību sistēmu starp sociālajām grupām. Ekonomiskā vara ir sociāla vara, kuru sociālo attiecību realizācijas gaitā neizmanto politiskos piespiedu līdzekļus un vardarbību, šī vārda tiešajā nozīmē. Teorētiski ekonomiskā un valsts vara tiek dalītas, taču praksē starp tām pastāv tiešākā saistība. Ražošanas līdzekļu īpašnieki tiecas kontrolēt politiskās ietekmēšanas līdzekļus, lai varētu aizsargāt savas intereses un īpašumus – savas varas avotu. Arī tie, kuru rīcībā ir piespiedu līdzekļi, cenšas nostiprināt savu varu, izmantojot arī ekonomiku. Arī starp piespiedu varu un autoratīvo varu ir noteiktas atšķirības. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties