Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:626815
 
Vērtējums:
Publicēts: 01.10.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 16 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    2
1.  DOPINGS    3
1.1.  Dopinga vēsture    4
1.1.1.  Antīkās olimpiskās spēles    4
1.1.2.  Romas periods    4
1.1.3.  Kristietības ēra    5
1.1.4.  Sports 19. gadsimta sākumā    5
1.1.5.  Sports industriālās revolūcijas laikā    5
1.1.6.  Sports 20. gadsimtā    6
2.  TESTOSTERONS    7
2.1.  Testosterona lietošanas efekti    8
2.2.  Testosterona biosintēze    9
3.  ANABOLISKIE ANDROGĒNIE STEROĪDI JEB AAS    10
3.1.  AAS drošība un blakusparādības    12
4.  TESTOSTERONA ĒSTERI    14
4.1.  Testosterona propionāts    15
4.2.  Testosterona ciopināts    17
4.3.  Testosterona enenāts    18
4.4.  Testosterona suspensija    19
4.5.  Testosterona fenilpropināts    20
4.6.  Testosterona izokaproāts    21
4.7.  Testosterona dekanoāts    22
4.8.  Sustanons 250    22
4.9.  Omnadrens 250    23
4.10.  Testovirons    24
5.  ORĀLI UZŅEMAMS TESTOSTERONS    26
5.1.  Metiltestosterons    26
5.2.  Testosterona undekanāts    27
  SECINĀJUMI    28
  SAĪSINĀJUMU UN NOSACĪTO APZĪMĒJUMU SARAKSTS    29
  LITERATŪRAS SARAKSTS    30
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI
Darba mērķa sasniegšanai tika izmantoti attiecīgi 19 literatūras avoti, pārsvarā, lielākā daļa bija no angļu valodas avotiem, diemžēl, latviešu valodā par AAS ir ļoti maza informācija, manuprāt, to ir nepieciešams papildināt, lai vairāk varētu izglītot trenerus, sportistus un visu sabiedrību, par to ietekmi, blakusparādībām un sekām. Ja šī informācija būtu daudz pieejamāka, iespējams daudzi sportisti neuzķertos uz lētām reklāmām un runām par to nekaitīgumu, gūtu pilnīgāku informāciju, lai netiktu uzrādīti pozitīvi dopinga testi, kā arī netiktu nodarīt kaitējums savai un citu veselībai. Darba mērķis tiek daļēji sasniegts, daļa no AAS ir izpētīta, taču šāda veida darbā visu to apjomu nav iespējams apskatīties, tāpēc pamatu bāzi esmu izskatījis un vispārēji arī guvis informāciju kā arī papildinājis savas zināšanas sporta medicīnā un sporta bioķīmijā.
Lai izpildītu visus četrus uzdevumus arī tika lietoti literatūras avoti, līdz ar to var secināt, ka dopingam jau ir nozīmīga vēsture, tas cilvēka prātus nodarbinājis jau gadu simtiem, karavīri lietoja dažādas psihotropas vielas pirms kaujām, lai gūtu agresiju un motivāciju, kā arī antīkajās olimpiskajās spēlēs, viņi ticēja, ka apēdot lauvas sirdi varēs gūt tās spēku.
Testosterona nozīmes un darbības izpēte nesagādāja daudz problēmu, literatūra par to ir pieejama ļoti plaša un daudz. No šī var secināt un vēlreiz pārliecināties par cilvēka organisma mehānisko un sinhronisko darbību, uzzināju par testosterona efektiem, ka to izmanto kā ārstnieciskajā medicīnā tā arī plaši sportā. Nedaudz vairāk nācās meklēt un analizēt testosterona biosintēzi, tā ir sarežģīta hormonu produkcijas ķēde no holesterīna.
Trešajā darba nodaļā par AAS precizāk uzzināju kas tie tādi ir, ieguvu lielāko daļu AAS medicīnisko nosaukumu un to uzņemšanas veidus, kā arī dažus no populārākajiem AAS sportistu vidū. Šeit arī tika gūta svarīga informācija par to lietošanas blakusparādībām, kas ir noteikti jāizplata sabiedrības vidū, bet to lietošana un sava veselība ir katra cilvēka ziņā atstāta.
Ceturtajā darba uzdevumā tika apskatīta dažādo ēsteru iedarbības mehānismi un salīdzināta to atsevisķā iedarbības ilguma efektivitāte ka arī ķīmiskais sastāvs un to profils, tika apskatītas ķīmiskās formulas
Darba izvirzītā hipotēze apstiprinās, jo lietojot pareizi dozēti testosterona un to atvasinājumus var pozitīvi ietekmēt dažādus cilvēka motoro spēju rādītājus, bet bez attiecīgajām zināšanām var gūt vairāk negatīvu efektu neka pozitīvu, ja tie tiek nepareizi lietoti, nepareizajās devās un ciklos.
Kopumā var secināt kā sporta medicīna, sporta bioķīmija un farmakoloģija kopā strādājot joprojām progresē un arvien vairāk tiek meklēti jauni veidi, tehnoloģijas kā uzlabot sportiskos rezultātus, maksimalizējot to pozitīvo ietekmi un minimalizējot to negatīvo blakusparādību ietekmi un arī iegūstos negatīvus dopinga rezultātus. Daudzas informācijas nemaz var arī nebūt pieejamas, kas notiek jaunākajās sporta laboratorijās un izlašu sporta bāzēs.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties