Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:677988
 
Vērtējums:
Publicēts: 13.01.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Sēklinieks    3
  Sēklinieka piedēklis    3
  Sēklvads    4
  Sēklas pūslītis    4
  Priekšdziedzeris    5
  Sīpoliņa dziedzeris    5
  Dzimumloceklis    6
  Informācijas avoti    8
Darba fragmentsAizvērt

Briedumķērmeņus un sūkļveida ķermeni apņem tunica dartos irdenie saistaudi, kuros saskatāmi gludo miocītu kūlīši. Labi attīstīta pamatviela irdenajos saistaudos piešķir ādai izteiktu elastīgumu, bet, gludajiem miocītiem saraujoties, veidojas ādas krokojums, kas pielāgojas orgāna tilpuma izmaiņām. Fascija (Baka fascija) ietver dzimumlocekļa briedumķermeņus un sastāv no gareniski novietotām kolagēnam šķiedrām. Dzimumlocekļa mugurpusē un urīnizvadkanāla puse Baka fascija sadalās divās lapiņās. Mugurpusē lapiņas apņem dzimumlocekļa dorsālās artērijas un dorsālos nervus, bet urīnizvadkanālā pusē - sūkļveida ķermeni. Briedumķermeņu un sūkļveida ķermeņa baltumapvalks sastāv no blīvajiem saistaudiem - kolagēnām šķiedrām un elastīgo šķiedru kūlušiem. Ārēja baltumapvalka kārta veido briedumķērmeņu kopējo apvalku, kuru veido gareniski novietotas kolagēnās šķiedras. Iekšējais kārtas cirkulāri novietotas kolagēnās šķiedras apņem katru briedumķermeni atsevišķi. Sūkļveida ķermeņa baltumapvalks ir plānāks nekā briedumķermeņu baltumapvalks, un tas satur daudz elastīgo šķiedru un cirkulāri novietotas gludo miocītu kūlīšus, kuru kontrakcijas veicina spermas transportu pa urīnizvadkanālu ejakulācijas laikā.
Briedumķermeņu un sūkļveida ķermeņa baltumapvalks veido vienotu sistēmu ar blīvo saistaudu trabekulām. Starp trabekulām ir saskatāmas dažādas formas un diametra telpas jeb kaveras, ko izklāj endotēlijs (vienkārtainais plakanais epitēlijs). Dzimumlocekļa erekcijas laikā tie tiek bagātīgi apgādāti ar asinīm un kuru izmērs palielinās. Briedumķermeņu trabekulās ir daudz elastīgo šķiedru un gludo miocītu kūlīšu. Sūkļveida ķermeņa gareniski novietoti gludo miocītu grupas erekcija laikā saraujas un novērš asins atplūdi uz urīnizvadkanāla vēnu. Ejakulācijas laikā gludie miocīti relaksējas, veicinot ātru asins atplūdi. Tas samazina spiedienu uz urīnizvadkanālu, un tāpēc sperma var brīvi pārvietoties pa lūmenu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties