Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:393508
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.03.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Atēnas strūklaka Parlamenta ēkas priekšā

1858. gadā sākās Vīnes mūra nojaukšana. Johanns Strauss tam pa godu komponēja Demolierer - polku. 85 arhitekti piedalījās konkursā par jaunās Vīnes ielas Ringstrasse apbūvi. Vīnes iedzīvotāji izturējās ļoti skeptiski pret šo monumentālismu. " Parlamentam ir zāles, kurās neko nevar dzirdēt, Rātsnamam ir telpas, kurās neko nevar redzēt, un Burgtheater teātri ir teātris , kurā nevar neko dzirdēt un redzēt" - tāds bija daudzu viedoklis.
Šīs ēras viens no ievērojamākajiem arhitektiem Theophil Hansen , izstrādāja Atēnu strūklaku ar tās figūru kompozīciju kā brīnišķu noslēgumu Parlamenta ekas kopējam kompleksam. Visa strūklaka ar tās baseiniem un figūrām, kausiem un krūkām ir veidota simetriski. Centrā atrodas 4 metrus augstā Atēnas statuja - grieķu gudrības dieviete, kuru veidojis skulptors Carl Kundmann. Figūras apkārt Atēnai atēlo lielākās monarhijas upes: priekšpusē Inn kā bārdains vīrs un Donava kā sieviete, autors Hugo Haerdtl, aizmugurē viena otru apvijušas divas sievietes - Elba un Moldava. Tam pievienojas vēl divi uz delfīniem jājoši puikas.
Pašu Atenu pili vainago likumdošanas un izpildvaras figūras, to metu autors Josef Tautenhayn.
Tas, ka laukumu mākslinieciskā apdare bija mazāk svarīga par Ringstrasse ēku izbūvi liecina stāsts par Atēnas strūklaku. Plānošanas darbi tika pabeigti jau 1870. gadā, tomēr celtniecības darbi vēl nesākās. Tikai 1898. gadā sākās darbi un pēc 4 gadiem monuments beidzot tika pabeigts. Tajā gadā Parlamenta ēka svinēja jau savu 29. dzimšanas dienu.
Šodien vairs tikai nedaudzi zina , ka strūklaka tika uzcelta krietni vēlāk kā ēka. Tieši pretēji: šodien austriešiem skats uz parlamenta ēku bez gudrības dievietes Atēnas un viņu ieskaujošajām figūrām vairs grūti iedomājams.


Ludwig van Bethoven (1770-1827.) Bēthovena laukums

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties