Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:273902
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.09.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Lietuvas Republikas galvaspilsēta. Viļņa ir galvenais valsts administratīvais, saimnieciskais, kultūras un zinātnes centrs. Tā izveidojusies pie Neres un Viļņas satekas uz Neres senlejas Pilsētas centru no jaunās Viļņas šķir dziļā Viļņas upes ieleja. Lejtecē tā veido plašu amfiteātri. Erozijas saposmotais reljefs radījis gleznainu ainavu un pilsētas apbūvei piešķīris lielu savdabību.
Arheoloģiskie izrakumi liecina, ka tagadējā Viļņas teritorijā cilvēki dzīvojuši jau pirms 12 000 gadu (paleolītā). Vēstures avotos tā pirmo reiz minēta 1128. gadā. Lietuvas dižkunigaitis (lielkņazs) Ģedimins 1323. gadā savu rezidenci no Traķiem pārcēla uz Viļņu. Vēl tagad virs Viļņas centra slejas Ģedimina pils (Augšpils) drupas. 1387. gadā Viļņa ieguva Magdeburgas pilsētas tiesības, kas veicināja amatniecības attīstību, tirdzniecības sakarus ar Hanzas pilsētām, Poliju un Krieviju. Viļņu šķērsoja tirdzniecības ceļi no Rietumeiropas uz Krievzemi, tika būvēta upes osta.
16. gs. Viļņa kļuva par nozīmīgu Eiropas tirdzniecības, amatniecības un kultūras centru. Pilsēta strauji paplašinājās. Viļņā bija apmēram 100 divstāvu un trīsstāvu mūra namu, veidojās radiāls ielu tīkls. 1522. gadā sāka darboties pirmā grāmatu spiestuve. 1579. gadu, kad tika dibināta jezuītu akadēmiskā universitāte, uzskata par Viļņas universitātes dibināšanas gadu. 17. gadsimta pirmajā pusē Viļņā darbojās 10 tipogrāfijas, daudzas skolas pie dažādām baznīcām. Labi attīstīta bija metālapstrāde, sevišķi ieroču gatavošana.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties