Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:576210
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.12.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Vilhelma Purvīša nozīmīgākie dzīves dati    4
  Vilhelma Purvīša mākslinieciskā personība un tās attīstības ceļš    5
  Vilhelma Purvīša ieguldījums Latvijas kultūrā    9
  Apbalvojumi    10
  Vilhelma Purvīša balva mākslā    10
  Nobeigums – secinājumi    12
  Izmantotās literatūras saraksts    13
Darba fragmentsAizvērt

Ainavists, dabas bērns, skolotājs, profesors, rektors, direktors, glezniecības meistars, „Latvijas nacionālās glezniecības un Latvijas Mākslas akadēmijas tēvs” – šie un daudzi citi ir vārdi, kādos mēs varam saukt vienu no Latvijas slavenākajiem un ievērojamākajiem gleznotājiem Vilhelmu Purvīti. Cilvēks, kurš ar savu lielo gribasspēku un mērķtiecību ir devis patiesi lielu ieguldījumu Latvijas glezniecības (it sevišķi ainavu glezniecības) attīstībā. Ar drosmi un pašpārliecību aizstāvēja to, par ko bija pārliecināts. Viņš vēroja pasauli sev apkārt. Tā viņu fascinēja, piesaistīja un aizrāva viņa prātu sev līdzi – pie šalkošu bērzu birzīm, pavasaru palu ūdeņu duļķainajām tērcēm, pie vizuļojoša sniega pārslām. Kā pateicību dabai par tās skaistumu tas viņai dāvāja gleznas – tā iepriecinot sevi, sev apkārtējos cilvēkus un, protams, atstājot mums mantojumu, liekot atcerēties, ka reiz ir dzīvojis mākslinieks, kas par visu visvairāk ir mīlējis dabu un tās dinamiskās pārvērtības.
Kad kultūras vēstures stundā mums paziņoja, ka jāraksta referāts par kādu kultūras cilvēku, kurš ir atstājis nozīmīgu devumu Latvijas mākslas pasaulei, man pat prātā nenāca, ko es varētu izvēlēties. Galvā maisījās dažādi komponisti, rakstnieki, aktieri, dziedātāji, bet nespēju atrast nevienu, kas man pašai patiktu un būtu interesanti izzināt viņa personību un devumu mākslā. Līdz kādā vakarā televīzijā padzirdēju, ka šogad pirmo reizi Latvijā pasniegs vizuālās mākslas balvu – nosauktu slavenā gleznotāja, ainavista Vilhelma Purvīša vārdā. Tas mani ieinteresēja un man vairs nebija nekādu šaubu, ka savu referātu rakstīšu par šo personību. Es domāju, ka šis darbs mani patiešām ieinteresēs.
Šajā referātā vēlos izzināt slavenā gleznotāja dzīvi, viņa devumu Latvijas kultūrā, apskatīt viņā slavenākās un populārākās gleznas. Vēlos izprast viņa personību un to cik daudz viņš devis nākotnei.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1361204
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties