Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:531611
 
Vērtējums:
Publicēts: 30.03.2022.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Valoda un dialekts    5
2.  Reģionālās un minoritāšu valoda    7
3.  Latgaliešu valoda laikmetu griežos    9
4.  Latgaliešu valodas oficiālais statuss    11
6.  Latgalietis un nacionālā identitāte    13
11.2.  Valodu zīmes Semenovas ciemā    30
11.3.  Aptaujas anketu rezultāti    34
  Secinājumi    37
  Izmantotie informācijas avoti    38
  Pielikumi    40
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI
1. Pētījums atklāja, ka Medņevas pagastā dabiski izveidojusies trilingvāla vide, kur iedzīvotāji gandrīz vienlīdz labi zina un lieto trīs valodas: lielākā daļa iedzīvotāju- 64 % savā ikdienā pārsvarā lieto latgaliešu valodu, trešā daļa-29 % runā latviešu literārajā valodā, tikai 3 % medņeviešu runā krievu valodā. 4 % no visiem iedzīvotājiem ikdienā sarunājas trijās valodās- latviešu, latgaliešu un krievu valodās. Tātad autores izvirzītā hipotēze ir apstiprinājusies.
2. Medņevas pagastā dzīvo 674 latvieši jeb 97 % no visiem iedzīvotājiem, kuru pasēs ir ierakstīts- latvietis bet savās ikdienas situācijās pārsvarā izmanto latgaliešu valodu nevis latviešu valodu. 94 % iedzīvotāju savā būtībā sevi uzskata par latgalieti un ar to lepojas. 6 % sevi neuzskata par latgalieti vai ir vienaldzīgi.
3. 87 % respondentu latgaliešu valodu uzskata par svarīgu konceptu savai nacionālajai identitātei, 10 % - tā nedomā, bet 3 % šī valoda ir vienaldzīga.
4. Lielākā daļa Medņevas iedzīvotāju (60 %) neatbalsta valsts valodas statusa piešķiršanu latgaliešu valodai, toties lielākā daļa (54 %) atbalsta latgaliešu valodas mācīšanu skolās.
5. Medņevas pagasta ļaudis plaši izmanto savu dzimto latgaliešu valodu gan ikdienas sarunās viens ar otru, gan lasot preses izdevumus un klausoties dažādus medijus- radio, televīziju. Medņevas etnogrāfiskie kolektīvi uzstājas pārsvarā ar dziesmām latgaliešu valodā.
6. Medņevas iedzīvotāju aptaujas rezultāti rāda, ka latgaliešu valoda ir trešais nozīmīgākais, Latgali raksturojošs koncepts, pirmajās vietās ierindojot cilvēku rakstura īpašības, kultūrvēsturisko mantojumu un skaisto dabu.
7. Medņevas pagasta teritorijā dominē valodas zīmes ar iestāžu un organizāciju nosaukumiem, ko veido toponīms. Skatot valodu lietojumu teritorijas norādošo vārdu un vārdu savienojumu izveidē, redzams, ka Medņevas pagasta lingvistiskajā ainavā izteikti dominējošs ir latviešu valodas, ievērojami mazāk- krievu valodas lietojums.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties