Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:911327
 
Vērtējums:
Publicēts: 18.01.2024.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Viktimoloģijas jēdziena skaidrojums

Viktimoloģija ir zinātniska pētījumu nozare, kas veltīta noziegumu upuriem un attiecībām starp upuriem un noziedzniekiem. Viktimoloģija kā atsevišķa pētījumu nozare attīstījās 20. gadsimta vidū kā pretstats valdošajai tradīcijai kriminoloģijā, kur pētīšanas fokusa centrā bija noziedznieki un to veiktie noziegumi. Vēsturiski ilgu laika posmu uzmanība tika pievērsta tieši personai, kas veikusi noziedzīgo nodarījumu - noziedzniekam, kas arī tika uzskatīts par vislielāko ļaunumu. Sabiedrībā neviens neuzdeva jautājumu par to, kāpēc tieši šī persona ir kļuvusi par upuri, jo valdīja uzskats, ka cietušajai personai gluži vienkārši nav paveicies. Viktimoloģija iezīmēja jaunu pētīšanas metodi, kur kā specifisks kriminoloģisko pētījumu objekts ir noziegumu upuris. Cietušais kā viens no galvenajiem viktimoloģijas pētīšanas avotiem ir, jo cietušais nereti ir primārais informācijas avots par notikušo noziegumu, kā arī nereti ir vienīgais aculiecinieks.
Viktimoloģija tiešā tulkojumā no latīņu valodas (“victima”- upuris un “logs” – mācība) nozīmē – mācība par upuriem jeb delikta viktimoloģija. Šai nozarē iezīmējas vismaz divi pētījumu virzieni: noziedzīgajos nodarījumos cietušie un citos likumpārkāpumos cietušie. Viktimologija ir daudznozaru disciplīna, kas cenšas izprast nozieguma upuru pieredzi, uzvedību un vajadzības. Viktimoloģijas kā zinātnes nozares atsevišķa virziena pamatmērķis ir apzināt attiecības starp upuri un noziedznieku. Apzinoties viktimoloģijas problēmas, cilvēki tiek aptaujāti par tām kriminālsodāmajām darbībām, kuru upuri viņi kļuvuši vai redzējuši citus par tādiem kļūstot. …

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1401448
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties