Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:163948
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Šis klosteris veidots pēc ideāla plāna, kas paredzēts Benediktiešu mūku stingriem likumiem apvītajai dzīvei. Abatijas struktūra atspoguļo stingri hierarhizētās debesu celtnes iekārtojumu. Centrā rezidē Dievs, ap kuru izvietots visskaistākās lietas. Atbilstoši stingrajam nolikumam mūku dzīve bija stingri pakļauta kopīgām lūgšanām, tādēļ dienā daudzas reizes vajadzēja ātri nokļūt baznīcā. Šim nolūkam galvenās ēkas dienvidu pusē atrodas pagalms kuru apņem koplietošanas ēkas – ēdamzāle, guļamtelpas un noliktavas. Visas šīs ēkas ir veidotas kā vienots arhitektūras ansamblis. Mūkiem ieeja bija tieši no guļamtelpām, bet abatam no otras puses, kur atradās viņa dzīvojamā māja. Bija arī citas ēkas, piemēram telpas – abatam, ārstam, viesiem, novičiem(tiem kas vēlējās kļūt par mūkiem), slimniekiem, kā arī darbnīcām, staļļiem, dārziem, kapiem utt. Šāda abatija varēja nodrošināt pilnīgi autonomu dzīvi lielai ļaužu grupai – tādējādi vienkāršojot mūku nošķirtību u.c. pienākumus. Šis klosteris lieliski atspoguļo mūku dzīvi agrīnajos viduslaikos, kas bija nenoliedzama tā laika sastāvdaļa.
2.Tulūzas Sensernē bazilika
11.gs. Baznīcai tika izvirzīti jauni uzdevumi. Mūku ērtības principu nomainīja svētceļnieku vajadzības prioritāte. Šo svētceļnieku ceļā bija vairākas baznīcas, kas bija arī lieliski romānikas arhitektūras paraugi, piemēram, Tulūzas baznīca.
Baznīcas arhitektūra kā ideāls paraugs demonstrē visu romānikai raksturīgo. Tā ir benediktiešu klostera baznīca ar izteiktu latīņu krusta konfigurāciju. Baznīcas austrumu daļā atrodas deviņas kapelas, kuras radiāli ieslēdz apsīdu un lieliski papildina transepta austrumu daļu. Visām kapelām var piekļūt ejot pa eju aiz altāra, kas kā neatņemama baznīcas arhitektūras neatņemams elements, parādās sākoties aktīvai svētceļotāju kustībai. Agrāko laiku baznīcām raksturīgo joma lēzeno koka pārsegumu tagad ir nomainījusi akmens velve, kuru balsta masīvi pilāri.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties